Column

Buma en Pechtold probeerden Samsom zijn zwembroek naar beneden te trekken

Het blijft vreemd de kilte te voelen die aan de nieuwe Koude Oorlog voorafgaat terwijl iedereen in Amsterdam erg opgewonden doet over het F'jes-duel Hilhorst-Paternotte. Dat Poetin met deze wedstrijd geen rekening houdt, begrijp ik.

Ik zag hem gisteren gal spuwen. Een historische rede. Ik hoorde wat Lenin, een vleugje Stalin, hier en daar wat bijgekruid met oud-Oekraïense Chroesjtsjovkruiden. Zijn toespraak was anti-Amerikaans, anti-westers en rancuneus.

Schakelde je dan over naar de debatten hier over de gemeenteraadsverkiezingen, dan was het alsof je naar een Madurodam keek dat was nagemaakt om in Madurodam tentoongesteld te worden.

'Het gaat echt ergens over, hoor, bij die gemeenteraadsverkiezingen.'

Ja, vast. Maar ik zag Poetin die ons een lesje wilde leren. Poetin sprak over de afscheiding van Kosovo. Daar was het Westen voor geweest, terwijl Rusland zich ertegen verzet had. Wij waren toen zomaar Kosovo binnengevallen. Althans, in de ogen van Poetin en daar heeft hij enigszins gelijk in. Verder werden wij bedrieglijk en onbetrouwbaar genoemd en roffelde hij zich op de borst wat de hereniging van Oost- en West-Duitsland betreft, waarbij Rusland een positieve rol had gespeeld.

De dictator voelde zich miskend. De toon was verongelijkt. Hoe vaker hij ons beledigde, des te meer zelfvertrouwen hij kreeg - én verschafte. Men was tot tranen toe geroerd. Het viel moeilijk voor te stellen dat er één Rus was die het niet met hem eens was.

Ondertussen ging het bij ons weer over de buitenkant. Wilders zou nog even een rapper aangeven die hem met de dood had bedreigd. Buma en Pechtold probeerden Samsom in het zwembad te zwaaien en zijn zwembroek naar beneden te trekken en er waren weer veel beelden te zien van folders uitdelende politici met paniek in hun ogen.

Vanuit Moskou hoorden we dat het Westen zich grof gedroeg, onverantwoordelijk.

De woorden toonden de zwakheid van de Amerikanen aan, want je begreep onmiddellijk: die kunnen, willen en zullen niets doen.

Je weet dat de enige oplossing is dat het Russische volk een keer in opstand komt, maar waarom zou het?

Het was gisteren feest in Moskou. Wij zagen een man die zei dat wij hem vernederd hadden.

Een vernederd mens vernedert totdat hij zelf weer wordt vernederd.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden