'Buiter stuurde na aangifte nog berichten aan Mees'

Topeconoom van Citi Group Willem Buiter heeft via de sociale media diverse keren contact met zijn ex-geliefde Heleen Mees gezocht, nadat hij tegen haar aangifte had gedaan. Dat zei advocaat Ira London van de Nederlandse econome en publiciste maandag in de rechtbank in New York. 'In totaal heeft hij haar honderden e-mails gestuurd.'

Heleen Mees verlaat met haar advocaat de rechtbank in New York. Beeld epa
Heleen Mees verlaat met haar advocaat de rechtbank in New York.Beeld epa

Volgens Ira London, een vooraanstaande advocaat van in de 80 in New York, heeft Buiter eind juni van dit jaar nog twee keer een LinkedIn-verzoek gestuurd aan Mees en haar benaderd via Skype. Vervolgens verwijderde hij haar uit zijn contactenlijst. Enkele dagen later diende hij bij de politierechter een klacht in tegen Mees, die hem gedurende 2 jaar duizenden e-mails zou hebben gestuurd, nadat Buiter hun 'intieme verhouding' in de zomer van 2011 had beëindigd. Mees werd daarop gearresteerd en bracht begin juli enkele nachten door in de New Yorkse gevangenis van Rikers Island. Begin augustus zocht Buiter weer contact.

Op 5 augustus heeft Buiter een deel van de aanklacht tegen Mees ingetrokken. De twee kinderen van Buiter zouden door Mees zijn lastig gevallen, maar de klacht die hij daarover indiende, trok hij in. Twee dagen daarna, op 7 augustus, stuurde hij Mees wederom een contactverzoek via Linkedin.

Wederzijds
Mees verscheen maandagochtend (plaatselijke tijd) in de rechtbank. 'Mees viel Buiter niet lastig, zij stalkte hem niet. Dit was een wederzijdse relatie, het ging twee kanten op', zei London tegen de politierechter.

Volgens London, die na afloop van de korte zaak buiten een persconferentie hield, is Mees 'ernstig overstuur' door de hele zaak. Hij benadrukte dat Mees diepe gevoelens voor Buiter had.

Verweer
De advocaat zei dat de twee partijen 'nog niet' tot een schikking zijn gekomen. Hij moet uiterlijk 30 september een verweer inleveren bij de rechtbank. De uitspraak is vastgesteld op 24 oktober.

London heeft de rechter gevraagd de borgsom van 5.000 dollar die een voor Mees onbekende loodgieter betaalde nadat die over de zaak in de New Yorkse tabloidkranten had gelezen, terug te storten. 'Mijn cliënt heeft een koopappartement van 1,5 miljoen dollar in Brooklyn. Daarop zit een hypotheek van 500.000 dollar', zei London, waarmee hij wilde aantonen dat Mees over voldoende financiële middelen beschikt.

Mees is haar baan als hoogleraar aan New York University door de zaak kwijt, zei London. Ze had ten tijde van de arrestatie twee sollicitaties lopen bij andere universiteiten, vertelde hij. Beide banen liep zij mis.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden