PlusAchtergrond

Buitenles werkt voor scholier: ‘Je krijgt er energie van’

Basisschool De Wiene in het Overijsselse Ambt Delden kreeg gisteren als eerste school het certificaat BuitenWijzer uitgereikt: de beloning voor minstens een halfuur buitenles per dag.

null Beeld ANP
Beeld ANP

“Je krijgt er energie van,” zegt leerling Rick Sprokkereef (11) over de buitenlessen. “Als je in de klas zit, heb je het soms heel warm en dan val je bijna in slaap. Als je buiten bent, is het lekker fris. Ik word er blij van.”

De kinderen van De Wiene leren buiten niet alleen natuureducatie, maar ook taal, rekenen en topografie. Minstens een half uur per dag krijgen de leerlingen les op het schoolplein in plaats van in de klas.

Andere manier van denken

“Je kunt alles buiten leren,” zegt Reinate Bruins Slot van Buitenwijzer, de organisatie die het certificaat aan de school heeft toegekend. “Als je kinderen met krijt de kaart van Nederland op het plein laat tekenen en vervolgens op de juiste plek kaartjes laat neerleggen met de plaatsnamen, onthouden ze die beter en bovendien zijn ze nog in beweging ook.”

Het vergt van de leerkrachten een andere manier van denken, zegt Bruins Slot. En er moet wat worden geïnvesteerd, doordat materialen moeten worden gemaakt of aangepast – het is immers niet altijd goed weer in Nederland.

Betere concentratie

De extra moeite levert veel op: “Als leerkracht kun je veel sneller zien of een kind ergens moeite mee heeft en kun je direct ingrijpen als dat nodig is. Je hoeft geen oefeningen na te kijken in een schrift, maar ziet meteen het effect van de lessen.”

Het effect van buitenlessen is wetenschappelijk onderzocht. Bewezen is dat de frisse lucht en het bewegen niet alleen gezond zijn, maar ook voor een betere concentratie zorgen. Het beste moment voor een toets is volgens BuitenWijzer meteen nadat leerlingen van buiten de klas in komen.

Stadskinderen

De manier van lesgeven valt in het Overijsselse dorp in goede aarde. “In andere delen van het land is er soms wat weerstand. Ouders die het lastig vinden dat kleding vies wordt, of dat de kinderen naar buiten moeten als het niet zulk mooi weer is. Dat speelt hier niet. Kinderen spelen hier over het algemeen vaker buiten na schooltijd, ze zijn er meer aan gewend dan stadskinderen,” zegt Bruins Slot.

Ook directrice Marina van Meel is trots op de officiële erkenning. “Het is een beloning voor het harde werken door het team. Het is even omschakelen om reguliere lessen van binnen naar buiten te brengen, maar dit is prima gelukt.”

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden