De brandweer probeert het vuur te stoppen in New South Wales.

Buitenlandse Zaken: reis niet naar Sydney

De brandweer probeert het vuur te stoppen in New South Wales.Beeld AFP

Het ministerie van Buitenlandse Zaken heeft het reisadvies voor Australië aangepast vanwege de aanhoudende bosbranden. Het ministerie adviseert Nederlanders alleen noodzakelijke reizen richting de staat New South Wales te ondernemen.

Als het niet noodzakelijk is, kun je volgens Buitenlandse Zaken beter niet gaan.

In de staat is de noodtoestand uitgeroepen. Die duurt van 3 januari tot 9 januari. Er zijn momenteel meer dan 100 bosbranden in New South Wales. Ook in buurstaten South Australia en Victoria woeden bosbranden.

Tienduizenden toeristen en bewoners van New South Wales worden geëvacueerd. Komend weekend stijgt de temperatuur naar verwachting tot boven de 40 graden. Gecombineerd met harde wind levert dat een groot gevaar op voor verdere uitbreiding van de bosbranden.

De bosbranden, die dit jaar uitzonderlijk groot en verwoestend zijn, hebben tot nog toe zeker veertien mensenlevens geëist.

Klimaatdiscussie laait op

Behalve de zorgwekkende bosbranden, woeden in het land momenteel ook felle discussies over het omstreden klimaatbeleid van de Australische regering. Milieubewegingen beschuldigen premier Scott Morrison ervan dat hij indirect bijdraagt aan toekomstige branden, vanwege zijn steun aan de nationale kolenindustrie.

Het is het bekende verhaal van het afwegen van economische belangen tegen die van het milieu. Australië is niet alleen een van de grootste kolenexporteurs ter wereld, maar ook een van de grootste uitstoters van het broeikasgas CO2. Volgens premier Morrison heeft dat niets te maken met de bosbranden die zijn land momenteel teisteren, maar klimaatwetenschappers stellen dat de opwarming van de aarde door CO2 wel degelijk bijdraagt aan een langer bosbrandenseizoen met bovendien grote vuren.

In het verleden konden megabranden in Australië nog redelijk in de hand worden gehouden door aan het begin van het brandseizoen preventieve vuren aan te steken. Maar dat kan alleen op bepaalde, vochtige, dagen en die waren dit jaar uiterst zeldzaam.

Batemans Bay in New South Wales. Beeld AFP
Batemans Bay in New South Wales.Beeld AFP
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden