Buitenlandse UvA-studenten tijdelijk in vakantiehuisje

Zes minuutjes is het over het lommerrijke weggetje van station Halfweg naar vakantiepark Spaarnwoude, waar vanaf september honderd UvA-studenten uit China, Rusland of de VS wonen.

Lorianne van Gelder
Studenten aan de Universiteit van Amsterdam Beeld ANP
Studenten aan de Universiteit van AmsterdamBeeld ANP

'Droomparken' heet het terrein met 277 vakantiechalets en -huizen. Meestal zitten hier gezinnen of stellen, ver weg van werk of studie, maar straks zijn 25 houten chalets studentenhuisjes.

Het is de tweede keer dat Droomparken UvA-studenten onderbrengt. Een gekke combi? Nee hoor. Het recreatiepark zoekt vaker deals met partijen die omhoogzitten. Soms zijn dat piloten die, dichtbij Schiphol, even in de vakantiehuisjes wonen. Of het zijn voetballertjes uit de talentpool van Vitesse die bij Arnhem voor korte tijd in een Droompark een onderkomen zoeken.

Tijdelijke oplossing
"Het is een tijdelijke oplossing," zegt Hans den Boer, medewerker huisvesting van de UvA, de keuze. "De woningnood is zo groot, er is een tekort van meer dan 11.000 studentenkamers in de stad."

Internationale studenten hebben het nog moeilijker dan Nederlandse, want zij moeten meteen een slaapplaats hebben. "Ze kunnen niet thuis blijven slapen." Twee 'residence assistants' maken de studenten wegwijs.

Juist in het eerste semester is de vraag groot. Naast reguliere buitenlandse studenten zijn er dan veel uitwisselingsstudenten, zegt Den Boer. De UvA betaalt overigens niet aan de huisjes mee, onderwijs- en onderzoeksgeld is daar niet voor bedoeld.

Lange wandeling
Andere vakantieparken bieden ook uitkomst voor gebrek aan woonruimte. COA (Centraal Orgaan opvang Asielzoekers) maakt vaker gebruik van recreatieparken.

Voor de UvA-studenten zijn de woningen van september tot februari te huur. Daarna moeten ze zelf een woning hebben gevonden. Ron Moerenhout, woordvoerder van Droomparken is blij met de studenten. "Vorig jaar hebben we gemerkt dat ze serieus zijn. Die breken de boel niet af."

In elk huisje wonen vier studenten, de twee slaapkamers worden gedeeld. Spartaans is het niet. De chalets hebben verwarming, badkamer en keuken. Op het terrein zijn een zwembad en fitnessruimte. De kamers kosten tussen de 400 en 480 euro per maand en in tien minuten zijn de studenten op CS. Alleen moeten ze de laatste trein van tien over half twee halen, anders is het een lange wandeling terug.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden