Buitenlandse studenten zijn prooi voor ongure huisbazen

De krappe woningmarkt is een mijnenveld voor internationale studenten. 'Ze worden uitgebuit met hoge prijzen en rare clausules, dit kan zo niet langer,' vindt de Landelijke Studenten Vakbond.

null Beeld Carly Wollaert
Beeld Carly Wollaert

'Er vinden ontzettend veel wanpraktijken plaats, internationale studenten worden uitgebuit," zegt Geertje Hulzebos, bestuurslid van de Landelijke Studenten Vakbond. "Dat is allemaal mogelijk door het grote tekort aan kamers."

Het aantal internationale studenten in Nederland verdubbelde in vier jaar tijd, van 58.000 in 2013 naar 122.000 vorig jaar. Van hen studeren er ruim 10.000 in Amsterdam. Elke international zoekt woonruimte en tijdens die huizenjacht zijn ze kwetsbaar.

Meestal zoeken zij vanuit hun thuisland naar een slaapplek in Nederland, waardoor een bezichtiging of kennismaking met de verhuurder onmogelijk is. "Ze hebben niet de keuze om géén kamer te vinden, dat maakt hun wanhoop zo groot," zegt Hulzebos. Daarbij kennen ze vaak de Nederlandse regels en rechten niet, waardoor internationale studenten akkoord gaan met kleine hokjes, hoge prijzen, vreemde contracten of ongure verhuurders.

Makkelijke prooi
De Woonbond noemt internationale studenten 'een makkelijke prooi'. "Ze kennen de weg niet en daardoor wordt misbruik van ze gemaakt," zegt woordvoerder Marcel Trip. "Wij proberen hier zoveel mogelijk voorlichting over te geven maar de groep is lastig te bereiken."

De LSVB, die veel hulpvragen van buitenlandse studiebollen ontvangt, vindt dat het zo niet langer kan. Hulzebos: "Op dit moment worden internationals ingevlogen als melkkoeien die het vervolgens zelf uit moeten zoeken. Wij roepen universiteiten op om hun verantwoordelijkheid te nemen. Stop met internationaliseren als je je studenten geen woning kunt bieden."

Bij benen
Ardin Mourik van Kences, het samenwerkingsverband van grote studentenhuisvesters, herkent de misstanden met huisjesmelkers. "De kwetsbaarheid van internationale studenten is een groot probleem en dat trekken wij ons als woningcorporaties aan. Wij lossen echter het tekort aan kamers niet in één zelf keer zelf op. Er moet genoeg geld en grond zijn om bij te bouwen."

Dit moet nu onder grote druk gebeuren, benadrukt hij. "Wij, de woningcorporaties, én gemeentes en onderwijsinstellingen hebben de vloedgolf aan internationale studenten onderschat."

Afremmen
De hoeveelheid gegarandeerde ­kamers voor internationale studenten bij de UvA is dit jaar gestegen van grofweg 2500 naar 3162. Zo regelde de UvA extra kamers in de Bijlmertoren en in vakantiepark Droompark in Spaarnwoude. Daarnaast praat de UvA met randgemeenten als Zaanstad, Purmerend en Almere in de hoop daar mensen onder te brengen.

De UvA gaf begin dit jaar al aan de buitenlandse instroom te willen afremmen. In tien jaar is het aantal buitenlandse studenten aan deze instelling verviervoudigd. Dit jaar zijn er zelfs meer aanmeldingen uit het buitenland dan uit Nederland. Ook zien de UvA en de VU problemen door het tekort aan studentenwoningen in de stad.

Ook de VSNU, de vereniging van universiteiten, heeft afgesproken de toestroom van buitenlandse studenten te gaan beperken. Een van de ideeën die verenigingen daarvoor aandragen, is de introductie van numerus fixus (loting) voor het Engelstalige gedeelte van studies die in zowel het Nederlands als Engels gegeven worden.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden