Buitenlandse studenten zijn goedkoper uit op de VU dan de UvA

Wil je als Chinese of Indiase student een studie volgen in Amsterdam, dan ben je goedkoper uit aan de VU dan aan de UvA. Soms scheelt het wel 5000 euro in collegegeld voor dezelfde opleiding.

Studenten die niet uit de EU komen betalen soms tot wel 25.000 euro per jaar voor een master (tandheelkunde). Beeld Marc Driessen
Studenten die niet uit de EU komen betalen soms tot wel 25.000 euro per jaar voor een master (tandheelkunde).Beeld Marc Driessen

Nederland staat goed aangeschreven in de internationale studentenwereld - op dit moment studeren 90.000 buitenlandse studenten aan Nederlandse universiteiten. Je wordt hier bijzonder gastvrij ontvangen, veel mensen spreken Engels, het onderwijs is goed en de studies zijn relatief goedkoop.

Dat is wat Nuffic, centrum voor internationalisering van het onderwijs, steevast van studenten te horen krijgt. Maar inmiddels betalen studenten die niet uit de EU komen soms tot wel 25.000 euro per jaar voor een master (tandheelkunde). 'Maar in vergelijking tot Engeland en de VS is Nederland heel betaalbaar,' zegt Guus Staats van Nuffic.

Hoe duurder hoe beter
Universiteiten krijgen voor niet-EU-studenten geen rijksbijdrage, waardoor ze de hoge kosten aan de student moeten doorberekenen. Een Nederlandse student wordt gemiddeld voor 14.300 euro per jaar gesubsidieerd. Daarbij wordt nog 1951 euro collegegeld betaald. Buitenlandse studenten moeten dus een bedrag betalen dat de kosten dekt, maar verrassend genoeg komen universiteiten op verschillende kosten uit.

Zo kun je als niet-EU-student op de VU een bachelorstudie rechten doen voor 5500 euro per jaar, terwijl diezelfde studie op de UvA dit jaar 9000 euro kost. Een master geneeskunde is aan de UvA 20.600 euro en aan de VU 15.000 euro.

Vreemd, vindt Stefan Wirken, voorzitter van de landelijke studentenbond LSVB, die verschillen. 'Het onderwijs aan de UvA is toch niet beter dan aan de VU?' vraagt hij. Hij heeft begrepen dat de duurdere studies aan de UvA allure moeten uitstralen: hoe duurder hoe beter. Verder vraagt hij zich af hoe de bedragen tot stand komen. Overigens zijn de collegegelden voor Nederlandse studenten die een tweede studie willen doen, vergelijkbaar hoog.

Perverse prikkel
Zowel de UvA als de VU geeft aan dat de kosten worden berekend op basis van wat ze normaliter aan rijksbijdrage plus collegegeld zouden krijgen. Wirken benadrukt echter dat hij het ook zorgelijk vindt dat niet-EU-studenten zoveel kunnen opleveren. 'Potentieel is dat een perverse prikkel om niet-EU-studenten voorrang te geven en kan het bij studies met een selectieprocedure Nederlandse studenten verdringen.' Beide universiteiten geven aan dat dit niet aan de hand is.

Volgens Guus Staats van Nuffic kijken buitenlandse studenten nauwelijks naar de kosten, maar vooral naar de ranking van de universiteit. Daaruit volgt wel dat UvA in belangrijke rankings als die van Times (58) of QS (55) een stuk hoger staat dan de VU (respectievelijk op plek 154 en 176).

Vorig studiejaar studeerden aan de UvA 810 studenten van buiten de EU, aan de VU 385.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden