Buitenlandse studenten UvA groeit, minister wil antwoord

Doe je dit jaar eindexamen en wil je volgend jaar psychologie studeren aan de UvA? Succes ermee. Er zijn dit jaar namelijk ruim twee keer zo veel buitenlandse studenten die dat óók willen. Grote kans dus dat een buitenlandse student de plek krijgt. Minister Ingrid van Engelshoven wil snel met de UvA in gesprek.

Drie keer zoveel buitenlandse studenten willen psychologie studeren Beeld ANP
Drie keer zoveel buitenlandse studenten willen psychologie studerenBeeld ANP

Van Engelshoven, sinds oktober minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap, is niet de enige met vragen. Ook de voorzitter van de sectie psychologiestudenten van het Nederlands Instituut voor Psychologen (NIP) en de oud-voorzitter van de Landelijke studentenvakbond (LSV) zijn bang voor de gevolgen van de enorme toeloop aan internationale studenten.

'Verengelsing'
De toestroom - 1.260 buitenlandse aanmeldingen tegenover 594 Nederlandse, met slechts plek voor 600 studenten - is het gevolg van de 'verengelsing' van de bacheloropleiding psychologie aan de UvA, die vanaf volgend jaar volledig in het Engels wordt gegeven. Slechts enkele werkgroepen worden nog in het Nederlands gegeven, en alleen als Nederlandse studenten daar zelf om vragen.

Dat het onderwijs internationaliseert, dat is niks nieuws. Van alle psychologieopleidingen in Nederland is de studie alleen nog in Utrecht volledig in het Nederlands te volgen. De UvA is dus zeker niet de eerste die voor een internationaal karakter kiest. Toch is de keuze voor een volledig Engelse opleiding aan de Amsterdamse universiteit opmerkelijk.

Begin deze maand gaf de rector magnificus van de UvA nog aan dat ze de komst van al die tienduizenden internationale studenten wil beteugelen. En juist nu komt een van haar faculteiten met een volledig Engels programma met duizenden internationale aanmeldingen tot gevolg.

Dat moet bij Van Engelshoven ook vreemd zijn overgekomen, gezien het feit dat de rector de minister zelf om hulp heeft gevraagd om het aantal internationale studenten in te perken.

Voor de minister zijn er twee dingen belangrijk, zo zegt ze in een reactie op de huidige stand van zaken bij de UvA: "De onderwijskwaliteit en de toegankelijkheid staan voor mij voorop, ook als het gaat om internationalisering van het onderwijs. Deze casus van de UvA over de opleiding psychologie roept bij mij vragen op. Ik wil van hen horen waarom ze voor een opleiding psychologie voor de Engelse taal hebben gekozen.''

Eerdere ervaringen
Bij de opleiding zelf denken ze dat het allemaal zo'n vaart niet gaat lopen. Ze erkennen wel dat het aantal buitenlandse studenten enorm toeneemt. Veel meer dan ze zouden willen. Ingmar Visser, onderwijsdirecteur psychologie aan de UvA, geeft duidelijk aan dat de Nederlandse student bij hen nog steeds voorop staat. "Alle Nederlandse studenten die hun zinnen hebben gezet op de opleiding psychologie, kunnen deze hoogstwaarschijnlijk gaan volgen,'' voorspelt hij.

Hij put hierbij uit eerdere ervaring die leert dat het gros van de internationale studenten dat zich heeft aangemeld, niet door de selectie heen komt of gewoonweg niet komt opdagen. Garanderen dat het enorme aantal buitenlandse aanmeldingen geen invloed heeft op de kansen voor de Nederlandse studenten, dat kan de UvA niet.

"Maar we gaan er alles aan doen om te zorgen dat de Nederlandse student geen slachtoffer wordt.'' Hoe ze dat gaan doen, is nog de vraag. "Volgens de wet mogen Nederlandse studenten niet voorgetrokken worden op buitenlandse studenten.''

Selectietoets
Ook zegt Visser dat Nederlandse studenten de selectietoets voor de opleiding vaak beter maken dat internationale studenten, waardoor ze bovenaan de toelatingslijst belanden. Volgens Annejet Lont, voorzitter van de studententak van het NIP is dat onzin. "Ik heb die test ook gemaakt, en zo moeilijk is hij niet. Je ziet dat veel internationale studenten, onder meer in steden waar al langere tijd een internationale bachelor wordt aangeboden, hier heel erg hoog scoren. Vooral de Duitse meisjes kunnen dit heel erg goed.''

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden