Buitenlandse student vaker terug naar eigen land

Hoewel de collegebanken op hogescholen en universiteiten volstromen met buitenlandse studenten, verlaten zij relatief steeds vaker ons land na hun afstuderen.

Ellen van Gaalen
null Beeld ANP
Beeld ANP

Dat blijkt uit onderzoek van Nuffic. Het kabinet wil deze groep juist in ons land houden.

De onderzoekers analyseerden dat een kwart van alle buitenlandse studenten die tussen 2006 en 2012 afstudeerden na vijf jaar nog in Nederland woonden. Maar dat aantal daalde wel van 29,3 naar 22,27 procent per jaar.

Doordat er in die jaren wél meer buitenlandse studenten in Nederland kwamen studeren, zijn er absoluut gezien juist meer gebleven (groei van 2610 naar 3515 per jaar).

Vooral direct na het afstuderen namen veel buitenlandse studenten weer de biezen. Het gros behaalde een diploma tijdens de economische crisis, waardoor de arbeidsmarkt op zijn gat lag. Opvallend veel afgestudeerden van de TU Delft en TU Eindhoven waren na vijf jaar nog hier en werkten in de techniek.

Enorme toestroom
Nuffic, de organisatie voor internationalisering in het onderwijs, verwacht dat meer buitenlandse studenten blijven nu er meer banen zijn. "Maar we moeten meer doen om studenten te laten zien dat ze welkom zijn en ze wijzen op de kansen op onze arbeidsmarkt," stelt directeur Freddy Weima.

Want hoewel er grote discussie is over de enorme toestroom van buitenlandse studenten aan hogescholen en universiteiten, leveren ze de Nederlandse schatkist veel geld op.

Na aftrek van alle studiekosten en eventuele uitkeringen brengen ze zo'n 1,64 miljard euro per jaar in het laatje. De afgestudeerden uit 2006-07 waren nog goed voor een bedrag van 1,57 miljard euro.

Eenzaam
Volgens studentenorganisatie ISO moet er veel gebeuren om meer buitenlandse studenten hier te houden. Uit een eerdere peiling blijkt dat ze zich vaak eenzaam voelen, moeite hebben om bij de Nederlandse cultuur aan te sluiten, geen huis kunnen vinden in de stad waar ze studeren en lastig aan een bijbaantje komen.

"De minister zegt dat ze deze studenten wil aantrekken en behouden. Het is zonde om te zien dat er toch zoveel vertrekken. Ze worden niet goed gebonden," zegt voorzitter Tom van den Brink.

Nuffic pleit voor goede stages tijdens de studie, betere begeleiding naar een baan en taalcursussen. Bovendien stelt de organisatie dat onderzoek nodig is om te ontdekken wat helpt om de buitenlanders te binden.

Tip Het Parool

Heb je een nieuwstip of nieuwsfoto? Voeg ons toe op Whatsapp. Liever mailen of anoniem tippen? Bekijk hier hoe dat kan.

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden