Buitenlandse steun aan moskeeën aan banden

Het kabinet gaat buitenlandse donaties aan Nederlandse ­stichtingen aan banden ­leggen. 

De Blauwe Moskee in Slotervaart. Beeld Rink Hof
De Blauwe Moskee in Slotervaart.Beeld Rink Hof

Met de nieuwe wet willen ministers Lodewijk Asscher (Sociale Zaken) en Ard van der Steur (Veiligheid en Justitie) voorkomen dat buitenlandse regeringen en instellingen invloed in Nederland kopen via de moskeeën.

Er wordt onder meer gekeken naar de mogelijke verplichting voor alle stichtingen in Nederland om openheid te geven over ontvangen donaties. Op die manier kan ongewenste buitenlandse financiering van bijvoorbeeld ­religieuze instellingen ­beter worden aangepakt, meldt het kabinet vandaag aan de Tweede Kamer.

Kernwaarden
Aanleiding is de ophef over ondoorzichtige buitenlandse steun aan islamitische gebedshuizen en instellingen. Er bestaat daar 'een risico op beïnvloeding of op activiteiten die haaks staan op de kernwaarden en vrijheden in Nederland'.

Het kabinet benadrukt dat de ­zorg over deze ongewenste geldstromen en buitenlandse invloed gedeeld wordt in veel islamitische organisaties en gemeenschappen.

Blauwe Moskee
Een omstreden voorbeeld is de ­buitenlandse financiering van de Blauwe Moskee in Slotervaart. Dit gebedshuis kreeg voor de bouw in 2010 een gift van 1,3 miljoen euro uit­­ Koeweit.

Volgens betrokkenen zou het streng islamitische emiraat voor deze financiële steun geen zeggenschap in de moskee terugkrijgen. De schenker zou 'alleen een toezichthoudende rol' innemen.

Topambtenaar
Maar hoe groot die rol is, is onduidelijk. In 2013 werd een topambtenaar van het Koeweitse ministerie van Religieuze Zaken de voorzitter van het bestuur van de Blauwe Moskee.

Dit was destijds al aanleiding voor Kamervragen en aandringen bij toenmalig minister Ivo Opstelten van Veiligheid en Justitie op onderzoek naar buitenlandse financiering van moskeeën.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden