Update

Buitenlandse media: 'Nederland laat Europa-haat varen'

Buitenlandse media concluderen dat de door Brussel gevreesde Europa-haat in Nederland uitblijft, nu de VVD en de PvdA de grootste zijn geworden. Ook memoreren zij dat een ruime Kamermeerderheid voor twee partijen een zeldzaamheid is in de recente Nederlandse geschiedenis. Een overzicht.

Redactie / ANP
null Beeld epa
Beeld epa

Hürriyet, Turkije: 'Racistisch leider begraven in stembus'
Hürriyet, één van Turkije's grootste kranten, kopt met het nieuws dat de PVV flink wat zetels heeft verloren. De krant spreekt van een 'racistisch leider' die is 'begraven in de stembus'. Ook andere kranten in Turkije richten zich wat betreft het verkiezingsnieuws uit Nederland vooral op het verlies van Geert Wilders. Daarnaast krijgen de gekozen kandidaten met wortels in Turkije aandacht.

Voor Turkse lezers is Wilders veruit de bekendste Nederlandse politicus. Hij haalde de afgelopen jaren vaak de kranten met zijn uitspraken over Turkije, premier Erdogan, de islam en de Koran. Inmiddels is ook zijn naam bekend en wordt er niet meer aan hem gerefereerd met de bijnaam Mozart.

Het doet de kranten zichtbaar goed dat de PVV flink verloor, gezien de humoristische plaatjes van Wilders die kranten online publiceren en de koppen die vooral over hem gaan, niet over de winst van VVD en PvdA.

Die Zeit, Duitsland: 'Nog meer goed nieuws voor Europa'

'Ze zijn er nog, goede berichten voor Europa', zo begint de Duitse krant die Zeit haar berichtgeving over de verkiezingen in Nederland. De krant vergelijkt het nieuws met dat uit Karlsruhe, waar het Duitse Constitutionele Hof het permanente noodfonds gisteren goedkeurde. 'Beide berichten grijpen prachtig in elkaar: het wijze oordeel van het Hof en de verrassende keuze van de Nederlandse kiezer.'

De krant wijst erop dat de anti-Europapartijen flink hebben verloren. 'Politiek in Europa is ingewikkeld, maar blijkbaar is het ook niet zo makkelijk om stemmen te winnen door tegen Europa te ageren. Dat is de belangrijkste conclusie van deze verkiezingen.'

The Guardian, Groot-Brittannië: 'Opmerkelijke overwinningen'
Volgens de Britse krant The Guardian kunnen Samsom en Rutte beide 'opmerkelijke overwinningen' op hun conto schrijven. 'Het succes van de VVD is een zeldzaam voorbeeld van de herverkiezing van een zittende partij midden in de eurocrisis. En Samsom heeft, na slechts enkele maanden als PvdA-leider, zijn partij binnen enkele weken helemaal teruggebracht.'

In Nederland nu de machtspolitiek beginnen, concludeert de krant. 'De paardenhandel gaat donderdag van start en kan nog wel maanden in beslag gaan nemen.'

De Standaard, België: 'Geen meerderheid in Eerste Kamer'
De Belgische krant De Standaard merkt op dat VVD en PvdA in de Eerste Kamer geen meerderheid hebben. 'Dat maakt wetgevend werk wel erg moeilijk. Mark Rutte heeft tijdens de campagne steeds gezegd dat hij een coalitie wil met een meerderheid in beide Kamers.'

De krant staat verder stil bij de 'knappe prestatie' van 50Plus, die als nieuweling twee zetels verdient, en bij de lage opkomst: 73,8 procent, de laagste opkomst sinds de verkiezingen van 1998.

BBC, Groot Brittannië: 'Ook belangrijk resultaat voor Duitsland'
De Britse omroep BBC wijst erop dat de uitslag van de Nederlandse verkiezingen belangrijk zijn voor de Duitse plannen voor meer discipline in de Eurozone. 'Het beleid van Rutte sluit aan bij dat van de Duitse bondskanselier Merkel en is erop gericht de overheidstekorten zoveel mogelijk terug te dringen.

Persbureau Reuters: 'Klinkende overwinning voor pro-Europese partijen'
'De kiezers hebben de pro-Europese partijen een klinkende overwinning bezorgd', schrijft persbureau Reuters. 'Het was een heel duidelijk resultaat vergeleken met eerdere verkiezingen in de afgelopen jaren. De angst dat de euroscepsis aan de macht zou komen in een land dat beschouwd wordt als een belangrijk lid van de eurozone, is hiermee weggenomen.'

Le Monde, Frankrijk: 'Wilders is afgestraft'
Nederland heeft gekozen voor twee pro-Europese partijen, terwijl de rechterkant van Geert Wilders is afgestraft, zo concludeert Le Monde. De Franse krant ziet de Nederlandse verkiezingsuitslag als 'een barometer van het anti-Europese sentiment in een van de landen uit het eurozonegebied'.

The Australian, Australië: 'Nederland heeft gekozen voor het centrum'
'Een overweldigende afwijzing van anti-Europees extremisme ten gunste van pro-Europees pragmatisme', zo vat The Australian de Nederlandse stembusgang samen. Nederland koos voor partijen in het centrum die zich vastleggen op een beleid van bezuinigingen, aldus de Australische krant.

El País, Spanje: 'Nieuw tijdperk voor Nederland'
Nederland gaat een nieuw tijdperk in, meent de Spaanse linkse krant El País, nu de VVD de verkiezingen heeft gewonnen met de PvdA in haar kielzog. Gezamenlijk kunnen de partijen de schuldencrisis aanpakken. De eurosceptische partijen zijn volgens de krant ingestort.

El Mundo, Spanje: 'Xenofobe Wilders geeft mislukking toe'
De conservatieve krant El Mundo wijst erop dat de peilingen de winst van VVD en PvdA, maar ook de scherpe daling van de aanhang van Wilders niet hadden voorspeld. De krant viel het verder op dat de 'xenofobe' Geert Wilders met tranen in de ogen moest erkennen dat zijn aanvallen op Europa en de euro niet goed op de kiezers zijn overgekomen.

Corriere della Sera, Italië: 'Rutte legt op intelligente manier verbinding'
Voor de liberale Italiaanse krant Corriere della Sera is de nederlaag van Wilders het grootste nieuws. De krant schrijft dat demissionair premier Mark Rutte 'op een intelligente manier' een nauwe verbinding heeft gelegd tussen zijn programma van hervormingen en pijnlijke bezuinigingen en wat voor het land noodzakelijk is.

La Repubblica, Italië: 'Bijna historische zege'
De progressieve krant la Repubblica spreekt van een 'bijna historische' zege van de VVD en de PvdA. Kennelijk wijzen de Nederlanders het anti-Europese sentiment dat onder anderen Wilders vertolkte, af.

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden