Buitenlandse kopers willen nauwelijks dure Amsterdamse huizen

De dreiging dat Chinese opkopers zich storten op dure Amsterdamse woningen, valt tot dusverre mee. Buitenlandse kopers tonen nog nauwelijks belangstelling voor dure Amsterdamse huizen.

Een van de duurste Amsterdamse huizen ooit op Funda: Herengracht 518, te koop voor bijna 15 miljoen. Beeld Funda
Een van de duurste Amsterdamse huizen ooit op Funda: Herengracht 518, te koop voor bijna 15 miljoen.Beeld Funda

Dit blijkt uit onderzoek van de gemeente, dat woensdag wordt besproken in de raad.

Sinds 1990 zijn in Amsterdam 2441 woningen verkocht die meer dan één miljoen euro waard zijn. Slechts twee procent hiervan kwam in handen van een buitenlandse koper.

Angstbeeld
Het onderzoek is uitgevoerd nadat burgemeester Eberhard van der Laan zijn zorg had uitgesproken dat historische panden in de binnenstad worden opgekocht door rijke Chinezen en Russen. Zijn angstbeeld is Londen, waar spookwijken zijn ontstaan doordat rijke buitenlanders panden kochten en daar nauwelijks verblijven.

Vorige zomer meldden makelaars dat de eerste Chinese en Russische kopers hun oog hadden laten vallen op grachtenpanden. De New Yorkse sociologe Saskia Sassen waarschuwde voor het effect dat Chinezen, Russen en investeerders uit het Midden-Oosten kunnen hebben op de stad.

In 2014, het meest recente jaar waarvan de cijfers bekend zijn, werden 165 miljoenenpanden verkocht in de stad. Zes kwamen in buitenlandse handen. Op 1 januari 2015 stonden 115 dure panden al meer dan twee jaar leeg, negen hiervan zijn van buitenlandse kopers.

Westelijk
De leegstand van miljoenenpanden concentreert zich in het westelijke deel van de Grachtengordel, de Haarlemmerbuurt, omgeving Vondelpark, Zuidas, Willemspark, Museumkwartier en de Stadionbuurt.

Het college zegt dat uit het onderzoek blijkt dat speculatie en leegstand zoals in Londen nog niet aan de orde zijn, maar waarschuwt tegelijkertijd dat niet is uit te sluiten dat dergelijke ontwikkelingen ook Amsterdam kunnen treffen. De stad is namelijk aantrekkelijk voor buitenlandse investeerders vanwege de relatief lage vastgoedprijzen en het sterke investeringsklimaat.

Het gemeentebestuur wil de leegstand aanpakken en heeft hiervoor geen extra regelgeving nodig. Jaarlijks volgt een onderzoek naar de verkoop van dure woningen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden