Buitenlandse investeerder schept veel banen

DEN HAAG - Het jaar 2009 was een topjaar voor buitenlandse investeringen in Nederland. Ondanks de economische crisis hadden ze een waarde van 3.142 miljoen euro, tegen 667 miljoen euro een jaar eerder. Dat blijkt uit de jaarresultaten van de Netherlands Foreign Investment Agency (NFIA) die minister Maria van der Hoeven (Economische Zaken) bekend heeft gemaakt.

Het uitzonderlijk hoge investeringsbedrag is vooral te verklaren door twee kapitaalintensieve projecten. Het Duitse energiebedrijf RWE investeert zo'n 2 miljard euro in een kolencentrale in de Eemshaven. Het Finse Neste Oil steekt 670 miljoen in een fabriek voor biodiesel in Rotterdam. De buitenlandse investeringen van afgelopen jaar leveren op termijn 2870 nieuwe arbeidsplaatsen op.

Economische Zaken helpt via de NFIA buitenlandse bedrijven met het opzetten en uitbreiden van hun internationale activiteiten in Nederland, ook vanuit kantoren in het buitenland. De NFIA ondersteunde vorig jaar 155 buitenlandse investeringsprojecten. Ruim de helft daarvan is afkomstig uit Azië. Noord-Amerika volgt met ruim 30 procent.

Het belang

De portefeuille van de NFIA is in het eerste kwartaal van dit jaar gevuld met bijna 600 projecten. Het overgrote deel daarvan is afkomstig uit de VS, op afstand gevolgd door China, Zuid-Korea, India, Singapore en Japan. Wat sectoren betreft, staat informatietechnologie bovenaan, gevolgd door de voedingsmiddelenindustrie, medische technologie en chemie.

Volgens Van der Hoeven blijkt uit de jaarcijfers van de NFIA het belang van het buitenland voor de Nederlandse economie. ''Eens te meer blijken handel en buitenlandse investeringen niet alleen de motor van onze economie, maar zelfs de weg uit de crisis te zijn. Buitenlandse bedrijven en internationale handel dragen bij aan onze economische groei. Ze zorgen voor 21 procent van de investeringen en zijn verantwoordelijk voor 22 procent van de investeringen in met name onderzoek en ontwikkeling. Bovendien leveren ze 15 procent van alle werkgelegenheid'', aldus Van der Hoeven.

Verkoop- en marketingkantoren en Europese distributiecentra zijn goed voor meer dan de helft van de projecten. De informatietechnologiesector zorgde voor de meeste arbeidsplaatsen (619) en het hoogste aantal projecten (24). (ANP)

Maria van der Hoeven, minister van Economische Zaken. ANP
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden