Buitenlandse beleggers verdienen goed aan Amsterdamse student

Studenten zijn lucratieve business in de vastgoedbranche. Na het Britse Student Hotel strijkt nu ook een Duitse exploitant in Amsterdam neer.

Herman Stil
Studentenkamers op Zeeburgereiland; met dank aan Duits geld. Beeld Ill. Studioninedots
Studentenkamers op Zeeburgereiland; met dank aan Duits geld.Beeld Ill. Studioninedots

International Campus, ondanks de naam en de grootaandeelhouder uit Dubai een Duits vastgoedbedrijf, heeft deze week een studentenflat gekocht die nog gebouwd moet worden; een 364 kamers tellend complex op Zeeburgereiland dat voor de start van studiejaar 2016/2017 in gebruik moet worden genomen.

De Duitsers zijn bezig met nog vier complexen in de stad met in totaal 2250 kamers. Eén daarvan is de studentenkolos met 590 studentenkamers en 282 studio's voor jonge starters die in West naast station Lelylaan wordt gebouwd.

Het bedrijf heeft via een dochter in Luxemburg 250 miljoen euro opzij gezet voor zijn Nederlandse plannen. Daarvan is 150 miljoen, gefourneerd door twee Nederlandse pensioenfondsen, bedoeld voor de studentencomplexen en honderd miljoen voor de ontwikkeling van starterswoningen voor net afgestudeerden.

De Duitsers werken voor de verhuur van de kamers samen met studentenhuisvester Duwo, met 27.000 kamers de grootste studentenverhuurder.

Duwo waarschuwde vorig jaar dat er door een stop op de bouw van studentenkamers in 2020 een tekort van 28.000 kamers kan ontstaan. Het ministerie van Onderwijs houdt het op 18.000 kamers, omdat door de afschaffing van de basisbeurs minder studenten gaan studeren. In Amsterdam is een acuut tekort aan 9000 kamers.

In Amsterdam zullen er via vastgoedbeleggers de komende twee jaar 5500 kamers bijkomen, voorspelt makelaar Savills en nog eens vierduizend in andere studentensteden.

Voormalige kantoorpanden
International Campus is dan ook niet de enige partij die zich op Nederlandse studenten stort. Bouwfonds stak vorig jaar bijna 69 miljoen euro in de aankoop van drie voormalige kantoorpanden om deze om te bouwen tot studentenflat. Syntrus Achmea belegt bijna honderd miljoen euro in 1200 studentenwoningen en heeft plannen voor nog eens 4000 kamers. En de Amsterdamse investeerder André Snippe bouwde in Diemen Bergwijkpark oude kantoren voor zeventig miljoen euro om tot 939 studentenkamers.

Het van oorsprong Britse City Living bezit inmiddels drie vestigingen van zijn Student Hotel. Om het puntensysteem uit de strenge Nederlandse huurwetten te omzeilen, baat het bedrijf de onderkomens als hotel uit.

City Living heeft nog drie studentenhotels in aanbouw. Momenteel wordt het voormalige kantoor van Het Parool aan de Wibautstraat door de Britten omgebouwd tot studentenhotel met 312 kamers. Het vastgoedbedrijf betaalde 20 miljoen euro voor de gebouwen en steekt nog eens 40 miljoen in de verbouwing.

Jaarrendement
Ook de Britten hebben kapitaalkrachtige partners; vorig jaar haalde The Student Hotel 150 miljoen dollar op bij het Amerikaanse Perella Weinberg, na eerder met succes te hebben aangeklopt bij de Britse investeerder Carlyle. De ontwikkeling heeft ook een nadeel: de vastgoedontwikkelaars zijn alleen geïnteresseerd in studentenhuizen die voldoende geld opleveren; een jaarrendement op de investering van tenminste 5,5 procent.

Dat heeft gevolgen voor de hoogte van de kamerhuren. Bij The Student Hotel bedraagt de maandhuur voor een gestoffeerde en gemeubileerde kamer tenminste zeshonderd euro, maar die kan oplopen tot duizend euro. IC zegt dat maandhuren in zijn complexen beginnen bij 395 euro.

Door de prijsstandaard die de nieuwe commerciële complexen zetten, dreigen goedkopere studentenkamers schaars te worden; volgens ING is de gemiddelde kamerhuur in Nederland inmiddels opgelopen tot 352 euro per maand; in Amsterdam is dat gemiddeld 414 euro per maand.

Voor studenten die door het afschaffen van de basisbeurs jaarlijks 3350 euro mislopen, vergeleken met vorig jaar, is dat een heel bedrag.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden