Buitenlandse auto's steeds vaker doelwit inbraken

Auto's van jonge toeristen die - vaak zonder parkeerkaartje - op de Oude Waal staan, zijn vaak doelwit van inbraken. 'Ze duiken de coffeeshop in en laten al hun spullen achter.'

Franse auto's op de Oude Waal. Op vrijdag is het happy hourBeeld Mats van Soolingen

De Oude Waal is Amsterdam op zijn mooist. Kloeke gevels aan een brede gracht, idyllisch gelegen tussen de Montelbaanstoren en de Prins Hendrikkade. Op het oog een rustige, vriendelijke buurt. De grachtengordel, maar dan zonder drukte.

De mooie wijk die het nu is
Volgens bewoner Marijke Verhaak valt dat tegen. "Ik woon hier al 42 jaar en heb het van een verloederde buurt met heroïnespuiters en prostitutie zien veranderen in de mooie wijk die het nu is," zegt ze. "Maar de laatste jaren wordt het weer slechter."

Ze laat op haar iPhone de Whatsappgroep Veiligheid in de Lastage zien, waarin bewoners van de Oude Waal en de omliggende straten berichten uitwisselen over verdachte situaties en dingen die zijn opgevallen. Teksten als 'ruiten van een dure Franse wagen ingeslagen', komen voorbij, net als foto's van groepjes 'verdachte, nerveuze jongens' die bij een auto staan.
"Ieder weekend is het raak," zegt een andere bewoonster die bij Verhaak om de hoek woont en niet met haar naam in de krant wil.

"Jonge toeristen uit Frankrijk, Duitsland en Italië komen naar Amsterdam voor een weekend. Ze parkeren hun auto hier aan de gracht, duiken direct een coffeeshop in en laten al hun spullen achter. Computers, iPads, dat werk." Bij terugkomst treffen ze hun auto leeggeroofd aan. "Stel je voor, dan ben je knetterstoned en blijken je spullen gestolen."

'Op de Dam kun je niet parkeren'
Wies Daamen, gebiedscoördinator van postcodegebied 1011, beaamt dat veel toeristen parkeren in het gebied rond de Oude Waal. "Het probleem is dat veel navigatiesystemen de Nieuwmarktbuurt als eindpunt geven als mensen de bestemming Amsterdam invoeren. Voorheen was dat de Dam, maar daar kan je helemaal niet parkeren."

Eenmaal aangekomen slaan de bezoekers vanaf de Prins Hendrikkade de Kromme Waal in, waar veel parkeerruimte is. Daamen: "Dit zijn jonge toeristen, die zo min mogelijk geld uit willen geven. Ze gaan dus niet op zoek naar een parkeergarage, maar riskeren een boete door op andere plaatsen in de stad te parkeren. Die boetes betalen ze negen van de tien keer niet, wat ook de reden is dat veel parkeerwachten niet zo streng toezien op fout geparkeerde buitenlandse auto's."

Kattenkwaad
Zodra de toeristen, vers aangekomen in Amsterdam, op vrijdagavond hun auto's hebben verlaten en zich op weg naar de coffeeshops begeven, begint het 'happy hour'. "Ze komen op fietsen en brommers aanrijden, als wespen op een pot honing. Brutaal zijn ze ook: laatst sloeg een groep jongens recht voor het terras van café Captein & Co een autoruit in. Het gaat altijd om buitenlandse auto's, Nederlandse nummerborden laten ze met rust," zegt de bewoonster.

Het valt haar en de buurtbewoners op dat veel van de autokrakers erg jong zijn. "Soms zijn ze pas vijftien. Kattenkwaad moet kunnen natuurlijk, maar dit gaat heel erg ver." Verhaak: "Het is ook een nogal lelijk visitekaartje voor de stad, het is zo zielig voor die mensen."

De bewoners zijn boos. Boos omdat ze hun buurt achteruit zien gaan en boos op de gemeente omdat die naar hun gevoel niets doet. "De gemeente lijkt te vergeten dat dit een woonbuurt is. Kinderen spelen hier op straat," zegt Verhaak. Gebiedscoördinator Daamen kent het probleem: "We werken met politie, gemeente en andere instanties samen om de situatie in het gebied zo veilig mogelijk te houden."

Stickers
Volgens de bewoners is dat niet genoeg. Vanuit de Whatsappgroep werd een initiatief gestart voor borden en stickers, waarmee toeristen ­worden gewaarschuwd voor auto-inbraken en potentiële dieven op het bestaan van de buurtpreventieapp worden gewezen. Verhaak: "We willen niet stilzitten. Maar ik ben in de zeventig, en slecht ter been. Ik kan moeilijk zelf achter die jongens aanrennen, al maak ik soms een wandelingetje om de boel in de gaten te houden."

De gemeente ging akkoord met stickers, maar bewoners moeten het zelf regelen. Dat is tegen het zere been. Verhaak: "Zo komt het probleem bij ons te liggen."

Toegenomen criminaliteit, aangetrokken door geparkeerde auto's: het is een nieuw probleem in de steeds drukker wordende stad waar de buurt mee worstelt. De bewoners van de ­Oude Waal laten zich niet verjagen, ondanks een sterker gevoel van onveiligheid. Verhaak: "Het is hier zo mooi, we moeten ervoor vechten om dat zo te houden."

Problemen ook elders
Ook in andere delen van de stad zijn auto's van toeristen een geliefd doelwit, met name in het centrum. Bewoners van onder meer de Haarlemmer Houttuinen, de Droogbak en de Brouwersgracht melden toegenomen criminaliteit en groepen jongens die toeristenauto's openbreken.

Het fenomeen is bij de politie bekend. Volgens een woordvoerder worden niet alleen op straat geparkeerde auto's gekraakt, maar gebeurt het ook in parkeergarages. Een woordvoerder noemt de parkeergarage onder het Museumplein, waar veelvuldig auto's worden leeggeroofd. "Nu wordt het wel iets minder, maar daar lagen de eigendommen van toeristen niet veilig."

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden