Buitenlanders halsoverkop geëvacueerd uit Zuid-Soedan

Enkele landen waaronder Nederland, Duitsland en Italië hebben vrijdag halsoverkop landgenoten teruggehaald uit Zuid-Soedan. Daar is de afgelopen week het geweld opgelaaid tussen twee rivaliserende stammen. Nederland haalde met een vliegtuig van Defensie ruim 80 evacués op, van wie de helft Nederlanders. Na een overstap in Ethiopië op een ander militair toestel wordt de vlucht in de nacht van vrijdag op zaterdag verwacht in Eindhoven.

Zuid-Soedanese militairen in Juba. Beeld epa
Zuid-Soedanese militairen in Juba.Beeld epa

In het Afrikaanse land dreigt een nieuwe burgeroorlog terwijl het land nog maar net een langdurige bloedige strijd achter de rug heeft om los te komen van het noordelijke Soedan. Bij het geweld in de hoofdstad Juba zijn naar schatting zeker 450 mensen omgekomen, onder wie 100 militairen, meldt de Soedan Tribune op gezag van het Zuid-Soedanese leger.

Conflict tussen president Kiir en ex-vicepresident Machar
Internationaal bestaan grote zorgen over het land, vooral in de omliggende landen. De Amerikaanse president Barack Obama riep de Dinka-stam en de Nuer-stam al op om de wapens neer te leggen en met elkaar te gaan praten over een oplossing. Het geweld dat afgelopen weekend uitbrak, draait om een conflict tussen president Salva Kiir (een Dinka) en de eerder dit jaar ontslagen vicepresident Riek Machar (een Nuer). Volgens Kiir heeft Machar geprobeerd een staatsgreep te plegen.

Zuid-Soedanese vluchtelingen in een VN-vluchtelingenkamp in Juba. Beeld ap
Zuid-Soedanese vluchtelingen in een VN-vluchtelingenkamp in Juba.Beeld ap

De Afrikaanse Unie heeft een delegatie naar Juba gestuurd om te bemiddelen in het conflict. Volgens de delegatie zijn er vrijdag 'productieve' gesprekken gevoerd met Kiir. Uganda stuurde militairen naar Juba om het vliegveld te beschermen en zijn burgers te evacueren. De stad ligt ongeveer 75 kilometer van de Ugandese grens af.

Ook de Amerikanen en de Verenigde Naties willen hun manschappen versterken om de beveiliging op te schroeven. Donderdag vielen duizenden jongeren van de Nuer-stam een VN-basis aan in de deelstaat Jonglei. Daarbij kwamen zeker 20 burgers om het leven en twee Indiase blauwhelmen, zo maakten de VN vrijdag bekend.

Het is niet duidelijk hoeveel Nederlanders nog in Zuid-Soedan zijn achtergebleven en ook weg willen. Bij de ambassade in Juba waren ruim 150 Nederlanders geregistreerd, die dringend was geadviseerd met de evacuatievlucht mee te gaan. In Juba blijven nog enkele medewerkers actief. Er werken ook 30 Nederlandse marechaussees en politiemensen voor de VN-missie Unmiss. Zij zitten verspreid over het land en blijven vooralsnog hun werk doen. Volgens Defensie zijn zij veilig.

De Zuid-Soedanese president Salva Kiir. Beeld reuters
De Zuid-Soedanese president Salva Kiir.Beeld reuters
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden