Buitenlander parkeert gratis zonder wielklem

De wielklem is al een tijdje afgeschaft. Foto ANP Beeld
De wielklem is al een tijdje afgeschaft. Foto ANP

AMSTERDAM - Sinds de wielklem is afgeschaft, is het voor buitenlanders een koud kunstje gratis in de binnenstad te parkeren, blijkt uit een evaluatie die naar de gemeenteraad is verstuurd.

Het aantal parkeerboetes voor buitenlanders is met twintigduizend nog even hoog als altijd, maar waar in 2007 en 2008 een groot aantal van hen een klem kreeg en de boete dus betaalde, heeft sinds 2009 slechts 3,3 procent van de buitenlanders de boete betaald.

Stadsdeel Centrum loopt zo jaarlijks 2,2 ton parkeerinkomsten mis. Dit wordt ruimschoots gecompenseerd door parkeerders vaker te controleren.

De geringe betalingsbereidheid onder buitenlanders is vooral in de weekenden zichtbaar, als 'de betalingsgraad' in het centrum tot zeventig procent daalt, tien procentpunt minder dan door de week. Toch is wethouder Eric Wiebes niet van plan de wielklem opnieuw in te voeren, al was het maar omdat die een weinig gastvrije indruk maakt. Bovendien is herinvoering alleen voor buitenlanders in strijd met het gelijkheidsbeginsel.

Wiebes heeft zijn hoop gevestigd op een proef van de Belastingdienst boetes niet alleen in België en Duitsland te innen, maar ook in Polen, Italië, Groot-Brittannië, Oostenrijk, Zwitserland en Scandinavië. (HET PAROOL)

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden