Buitenland smult van 'Black Pete', grensrechter en 'scum villages'

Amsterdam had het deze week zwaar in de buitenlandse media. Een doodgeschopte grensrechter, de racistische 'Black Pete' en dan nog een burgemeester die 'scum villages' wil creëren.

Hans van der Beek
Van Fox News tot ABC News, alle bespraken ze 'the growing anti-Black Pete movement'. Beeld ANP
Van Fox News tot ABC News, alle bespraken ze 'the growing anti-Black Pete movement'.Beeld ANP

Wat burgemeester Eberhard van der Laan voorstelde was mensen die hun buren terroriseren, tijdelijk in caravans of containers onder te brengen. Hij wil 'slecht gedrag niet belonen met een vijfkamerwoning en een tuin op het zuiden'.

Het plan werd in buitenlandse media vertaald met 'tuigcontainers' (Het Laatste Nieuws) of 'scum villages' (onder andere The Daily Telegraph). The Irish Times vergeleek het idee van 'caravans in isolated parts in the city, with minimal services' met dat van right-wing leader Geert Wilders voor tuigdorpen: 'Put all the trash together, and leave normal people alone, Mr Wilders declared at the time.' Nieuwswebsite Mail Online meldde dat burentreiteraars die weigeren naar een tuigdorp te verhuizen, 'uitzetting en dakloosheid' tegemoet kunnen zien.

Zwarte bladzijde
De dood van grensrechter Richard Nieuwenhuizen, mishandeld door Amsterdamse B-junioren, was wereldnieuws. BBC News Europe kopte: Nederlands voetbal schudt op zijn grondvesten (left reeling) na grensrechters dood. De BBC sprak over 'een schokgolf': 'Dit is een grimmige herinnering aan wat kan gebeuren als frustratie op het voetbalveld overslaat in geweld.' 'Empörung über die tödliche Prügelattacke' (Frankfurter Allgemeine), 'een zwarte bladzijde in de geschiedenis van het Nederlandse voetbal' (Sky News), 'een zeer ernstig incident dat de Nederlandse voetbalwereld ontwricht' (La Repubblica), 'een wrede aanval' (Bild) - het is maar een greep. Twee journalisten van de Süddeutsche Zeitung moesten zelfs denken aan de film A clockwork orange van Stanley Kubrick. 'De herinnering aan die beelden van zinloos geweld door opgroeiende jeugd.'

Anti-Black Pete
En dan was er nog de discussie over Zwarte Piet, hier in een stroomversnelling geraakt nadat wethouder Andrée van Es had verklaard dat het tijd is afscheid te nemen van deze zwarte knecht. Van Fox News tot ABC News, alle bespraken ze 'the growing anti-Black Pete movement'. Persbureau AP schreef dat buitenlandse toeristen vaak verbaasd zijn als ze in de winter de helpers van Sint Nicolaas zien: '... in short, a racist caricature of a black person.'

Opmerkelijk genoeg werd website GeenStijl daarin als serieuze bron opgevoerd. GeenStijl, nooit vies van enig stoken, plaatste een serie artikelen waarin zogenaamd campagne werd gevoerd voor het afschaffen van Zwarte Piet: zeg nee tegen het PepernootRacisme!

De ironie ontging AP en de Huffington Post volledig. In een artikel waarin werd besproken of Zwarte Piet 'a harmless festive figure' dan wel 'an oppressive racist incarnation' is, werd GeenStijl-the country's most widely read news blog- bloedserieus geciteerd: 'Zwarte Piet is niets meer dan een olijke slavenparodie afgestemd om kleuters de fijnere kneepjes van het racisme bij te brengen.' En: 'Hoe eerder we Zwarte Piet afschaffen dan wel aanpassen, hoe eerder we niet meer voor lul staan in het buitenland.' Waarbij 'voor lul staan' overigens werd vertaald als 'look like fools'.

Robert Jensen
DeGuardian Africa Networkzag in Zwarte Piet de problemen die Nederland heeft bij het omgaan met mensen van een ander ras. De 'slave-servant' Pete spreekt gebrekkig Nederlands met 'a stupid accent'; hij moet zich als een kind gedragen en alles wat hij doet, mislukt. Inclusief quotes uit liedjes ('...even if I'm black as coal, I mean well') en een link naar een uitzending van uitgerekend Robert Jensen, waarin Zwarte Piet als een hond aan de leiband loopt.

De auteur zag een direct verband met het lompe gebruik van het woord allochtoon in Nederland en met het geen kwaad zien van Nederlanders in films zoals Alleen maar nette mensen of de cover van glossy Jacky met Rihanna als 'nigga bitch'.

Het wordt er met I Amsterdam nog jaren hard aan trekken om de schade van deze week te herstellen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden