Plus

Buitenbioscopen: 'Buiten zijn kijkers sneller afgeleid'

De buitenbioscoop is ook deze zomer op veel plekken in de stad te vinden. Niet elke film leent zich voor vertoning in de openlucht: 'Subtiel geluid valt weg door de bussen en trams.'

Jos van der Burg
Openluchtfilmvoorstelling op het Marie Heinekenplein. Beeld Melanie/Cloud Mine Photography
Openluchtfilmvoorstelling op het Marie Heinekenplein.Beeld Melanie/Cloud Mine Photography

Het hoeft niet ingewikkeld te zijn, een openluchtvertoning organiseren. Je zet stoeltjes en een filmscherm buiten, je zorgt voor een drankje en klaar is Kees. Zo gebeurt het op veel plekken in de stad. In sommige gevallen al lang.

Zoals op het Marie Heinekenplein, waar filmtheater Rialto al zestien jaar elke zomer films vertoont. De geschiedenis gaat nog verder terug, want vóór de vertoningen op het Marie Heinekenplein zette Rialto al een paar jaar zomers de stoelen buiten op het Van der Helstplein, zegt Rialtodirecteur Raymond Walravens.

"Ik herinner me nog goed de eerste keer. We vertoonden Bert Haanstra's Fanfare met begeleiding door een liveorkest. Haanstra was er zelf nog bij, dus kun je nagaan hoe lang dat geleden is." Inderdaad: dat moet een tijdje terug zijn, want Haanstra overleed in 1997.

De laatste jaren breidde Rialto onder de naam World Cinema in the Open Air de zomervertoningen uit naar het Vondelpark Openluchttheater en de tuin van het Tropeninstituut.

Ook is het filmtheater betrokken bij het On The Roof Film Festival, dat films vertoont op het dak van de Vrije Universiteit. Niet elke film is geschikt voor een buitenvertoning, weet Walravens. "Films met veel donkere scènes werken door de lichtreflecties op het scherm niet."

Sneller afgeleid
Ook is niet elke film inhoudelijk geschikt. "Een fijne komedie met diepgang is prettig, maar een 'goedgevoelfilm' is geen voorwaarde. Wij ver­tonen ook dramatische, confronterende en choquerende films. Belangrijk is dat films een lineaire verhaallijn hebben, want buiten ben je als kijker sneller afgeleid dan in een bioscoopzaal."

West Beach Film Festival aan de Sloterplas. Beeld Marlise Steenman
West Beach Film Festival aan de Sloterplas.Beeld Marlise Steenman

En natuurlijk moet het weer meewerken. Wind is een grotere vijand dan regen, zegt Walravens. "Als het hard waait, kan het scherm niet blijven staan. Bij regen is dat anders. Er valt wel­eens een hoosbui, maar dat is tijdelijk. Bovendien hebben we poncho's."

Trots: "We hebben nog nooit een voorstelling afgelast."

Stoelen en een scherm buiten zetten doet ook Pakhuis de Zwijger sinds acht jaar op het plein voor de deur als afsluiting van het seizoen. Geen speelfilms, maar in samenwerking met het Idfa gekozen documentaires. Niet zomaar documentaires, maar films die gaan over stedelijke veranderingen, thema's waar Pakhuis de Zwijger zich ook mee bezighoudt.

"Geen films met subtiel geluid, want dat valt weg door het geluid van trams en bussen in de omgeving," zegt Hester Tiggeloven, adjunct-directeur van Pakhuis de Zwijger.

"Maar ook geen films met harde muziek, want die zorgen voor overlast in de buurt. Ik ben gelukkig als het plein op een mooie zomeravond vol mensen zit en je de stedelijke ruis op de achtergrond hoort."

Stedelijke ruis ontbreekt op het Stenen Hoofd, de plek aan het IJ waar Pluk de Nacht dit jaar voor de vijftiende keer wordt gehouden. Hier geen mainstreamfilms, maar films van film­makers die film als kunstzinnige uitingsvorm omarmen, zegt festivaldirecteur Jurriaan Esmeijer.

"Wij vertonen films van makers die kiezen voor het experiment en die het medium film onderzoeken. Die films zijn misschien niet altijd honderd procent perfect, maar wel interessant."

Pluk de Nacht vertoont 's avonds films, maar er valt ook overdag iets te beleven. "We hebben kunstinstallaties en Pluk Mini voor kinderen. Speciale aandacht dit jaar krijgen hondenbezitters, omdat het Stenen Hoofd niet alleen een uitwaaiplek en stadsstrandje is, maar ook een beroemde hondenuitlaatplek. Hondenbezitters kunnen op Dog Day Afternoon met hun hond naar een film komen kijken. We denken nog na over welke film."

Vliegtuigjes
Iemand die alle ins en outs kent van openluchtvertoningen, is directeur Roelof Fruithof van Outdoor Cinema. Zijn bedrijf organiseert overal in Nederland filmvertoningen, waaronder op drie plekken in Amsterdam. Fruithof onderscheidt twee soorten vertoningen.

"Bij sommige draait het puur om de film, bij andere ook om de locatie en het spektakel."

Als voorbeeld van het laatste noemt hij het evenement Fly-In Cinema op Texel, de luchtvaartvariant van drive-incinema. "Op het vliegveld staat een groot scherm, waarvoor dertig sportvliegtuigjes kunnen staan. De piloten en de passagiers kijken vanuit de vliegtuigjes naar een film."

In Amsterdam organiseert Outdoor Cinema onder de naam Drijf-In Cinema NDSM twee vertoningen in het dok van Damen Shiprepair Amsterdam op de NDSM-werf.

"Met je bootje kun je naar deze prachtige locatie aan het IJ varen om er drijvend op het water naar een film te kijken op een scherm dat aan een grote kraan hangt." Lachend: "Zie het als een soort grachtenfilmevenement op een scheepswerf."

Stemmen over welke film
Outdoor Cinema is met filmplatform Cine.nl ook betrokken bij Films with a View, de wekelijkse dinsdagse filmvertoningen op het strandje bij Pllek op de NDSM-werf. Bijzonder aan die vertoningen is dat bezoekers vooraf via een Facebookpagina kunnen stemmen over wat er te zien zal zijn.

Het tiendaagse West Beach Film Festival aan de Sloterplas, waarvoor Outdoor Cinema de logistiek verzorgt, zoekt het niet alleen in lange films, maar ook in korte films van nieuw talent.

Fruithof: "Vóór elke hoofdfilm draait een eindexamenfilm van de Filmacademie. Ook korte films van andere makers zijn welkom. Laten ze die voor volgend jaar alvast insturen."

Naast filmvertoningen heeft het West Beach Film Festival een inventief randprogramma. Fruithof: "Onder andere komt een bioloog vóór de openingsfilm De wilde stad over het leven van stadsdieren vertellen. Ook kan er net als
vorig jaar stadsduif worden gegeten." Lekker? "Ik vind van wel."

Dit zijn de buitenbioscopen van Amsterdam.

World Cinema in the Open Air
Tropeninstituut (10-11 augustus)
Vondelpark Openluchttheater (11-18 augstus)
Marie Heinekenplein (22-25 augustus)

On the Roof Film Festival
VU (4-7 september)

Pakhuis de Zwijger
Idfa by Night, documentaires (10-20 juli)

Pluk de Nacht
Stenen Hoofd, met uitgebreide randprogrammering (15-25 augustus)

Drijf-In Cinema NDSM
Op bootjes naar films kijken (20 en 21 juli)

Films with a view
Elke dinsdagavond bij Pllek (t/m 25 september)

West Beach Film Festival
Strandje bij de Sloterplas (12-22 september)

Het Paviljoen
Door filmhuis Cavia georganiseerde filmvertoningen op het dak van Het Paviljoen (20 en 21 juli)

Brets Buitenbioscoop
Films in het nieuwe amfitheater vóór station Sloterdijk (29 juli, 29 augustus en
30 september)

Tolhuistuin
Sunset Cinema, één vertoning (26 juli)

Bijlmerbios
Onder metrostation Kraaiennest, met randprogrammering (24-26 augustus)

Dak Nemo
Op het dak van Nemo door Kriterion en Nemo georganiseerd filmweekend (31 augustus-2 september)

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden