Buiten Washington zijn Republikeinen anders

Geen wonder dat Schwarzenegger behoort tot de warmste voorstanders van het stimuleringsplan van de Democraat Barack Obama. Daarin is 135 miljard dollar uitgetrokken voor hulp aan afzonderlijke staten, te besteden aan infrastructuur, onderwijs en gezondheidszorg. Foto ANP/John G. Mabanglo Beeld
Geen wonder dat Schwarzenegger behoort tot de warmste voorstanders van het stimuleringsplan van de Democraat Barack Obama. Daarin is 135 miljard dollar uitgetrokken voor hulp aan afzonderlijke staten, te besteden aan infrastructuur, onderwijs en gezondheidszorg. Foto ANP/John G. Mabanglo

De Republikeinen in Washington maken gehakt van het economische reddingspakket dat vandaag van kracht wordt. Maar de Republikeinse gouverneurs in den lande steunen Obama's wet van harte.

Arnold Schwarzenegger, de Republikeinse macho-gouverneur van Californië, tekent vandaag de ontslagpapieren voor tienduizend ambtenaren. De gouverneur heeft geen geld meer om hun salaris te betalen.

Schwarzeneggers staat - de achtste economie ter wereld - is blut en een nieuwe begroting haalde het vannacht niet door tegenstand van de Republikeinen. De partijgenoten van de gouverneur verzetten zich tegen de belastingverhoging van ruim 14 miljard dollar.

Geen wonder dat Schwarzenegger behoort tot de warmste voorstanders van het stimuleringsplan van de Democraat Barack Obama. Daarin is 135 miljard dollar uitgetrokken voor hulp aan afzonderlijke staten, te besteden aan infrastructuur, onderwijs en gezondheidszorg.

Dat bedrag beslaat niet eens de helft van de begrotingstekorten waar de staten bij elkaar opgeteld mee kampen, maar voor Schwarzenegger en zijn collega-gouverneurs zijn alle federale dollars welkom.

Toch hebben in Washington alle Republikeinse leden van het Huis van Afgevaardigden en bijna alle Republikeinse senatoren tegen het reddingsplan gestemd.

De 787 miljard dollar die president Barack Obama uit de staatskas laat vloeien, is niets anders dan 'diefstal van de ene generatie door de andere', zei senator John McCain.

De Republikeinen in Washington zien het stimuleringsplan van Obama als een schandelijke vorm van socialisme én als een uitgelezen kans om zich - na de recordbegrotingstekorten van George Bush - te profileren als de partij van de financiële verantwoordelijkheid.

John Boehner, de leider van de Republikeinen in het Huis van Afgevaardigden, smeet tijdens het debat de 1073 pagina's van het plan op de vloer, zijn collega Eric Cantor voorspelde in de Senaat dat Obama de politieke prijs zou gaan betalen voor deze verkwisting, door voormalig Congreslid Joe Scarborough aangeduid als 'een stinkende hoop vuilnis'.

Bij zoveel tegenstand kon van de pogingen van Obama over partijgrenzen heen te stappen niet veel overblijven; als er iets mislukte in de eerste weken van zijn presidentschap, dan moest dit het zijn.

Maar dat is alleen waar als de blik beperkt blijft tot Washington. Het team rond de president heeft - wat laat, zeggen commentaren - ontdekt dat er buiten de hoofdstad meer politieke steun valt te halen.

De president zal voortaan zeker één keer per week het land intrekken. Daar treft hij Republikeinse gouverneurs die worstelen met hun begrotingen, die door hun kiezers verantwoordelijk worden gehouden voor de gaten in de weg, de haperende medische zorg, het falende onderwijs.

Sommige Republikeinse gouverneurs, onder wie Schwarzenegger, tekenden een brief van hun Democratische collega's ter ondersteuning van Obama. Het stimuleringsplan van Obama 'helpt ons onze burgers te helpen' zei gouverneur Charlie Crist van Florida vorige week, staande op een podium naast de president. Crist is Republikein, maar dat doet er niet toe, zegt hij. (STEVO AKKERMAN)

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden