Review

Buiten barst de lente los, maar in Iron Man 3 wemelt het van de opgetuigde kerstbomen ***

Alle gekheid op een stokje: Iron Man 3 is de eerste kerstfilm van het jaar. De superheldenfilm wemelt van de opgetuigde kerstbomen, in de dialogen wordt naar de feestdagen verwezen en wanneer held Tony Stark om explosieven verlegen zit, maakt hij bommen van kerstballen. Buiten barst de lente los, in de bioscoop klinkt de melodie van Jingle bells.

null Beeld Filmdepot
Beeld Filmdepot

De kerstfranje en winterse taferelen vervullen geen rol van betekenis; regisseur en coscenarioschrijver Shane Black verklaart er alleen een gevoel van saamhorigheid mee op te willen roepen. Hij deed dat eerder als scenarioschrijver voor Lethal weapon (1987), The long kiss goodnight (1996) en zijn regiedebuut Kiss kiss bang bang (2005), waarin hij voor het eerst met Iron man-vertolker Robert Downey Jr samenwerkte.

Black is niet bang om zich met eigenzinnige keuzes van het publiek te vervreemden. De film introduceert De Mandarijn als nieuwe tegenstander voor Stark, maar de door Ben Kingsley vertolkte booswicht heeft weinig raakvlakken met de gelijknamige figuur in de strips uit de jaren zestig. Iron Man 3 werd deels gefinancierd door het Chinese DMG Entertainment, waardoor een Chinese karikatuur uit den boze is.

De schurk spreekt accentloos Amerikaans en gebruikt in zijn dreigvideo's jihadistische symbolen en Arabische typografie, maar pleegt aanslagen omdat Amerikanen te weinig eerbied voor de Chinese cultuur zouden hebben.

Tony Stark daagt de malle Mandarijn uit tot een persoonlijke afrekening, en moet dat met de verwoesting van zijn huis en laboratorium bekopen. Bovendien wordt hij sinds de gebeurtenissen in The avengers geplaagd door paniekaanvallen, die zijn zelfvertrouwen ondermijnen.

Daarmee werpt Black de held terug op zijn basisvaardigheden. Iron Man 3 draait om een superheld die diep valt alvorens zijn oude slagvaardigheid te herwinnen, en volgt daarmee het traject dat in de derde Batman- en Spider-Man-films werd afgelegd. Bezwaarlijk is dat niet, want de babbelzieke egotripper Stark lijkt in niets op zijn voorgangers.

Als vanouds pakt Downey Jr vlot uit met gevatte dialogen, al heeft dat kunstje na drie Marvel-verfilmingen en twee delen Sherlock Holmes flink aan frisheid ingeboet. Dat er met hem toch veel gelachen kan worden, is te danken aan de komische wisselwerking met een vroegwijs jochie, dat de gevallen held overeind helpt, en met Kingsley, die dermate hilarisch uit de hoek komt dat alle misplaatste kerstfranje er niet meer toe doet.

Film: Iron Man 3
Regie: Shane Black
Met: Robert Downey Jr, Guy Pearce, Ben Kingsley, Gwyneth Paltrow, Rebecca Hall
Bioscoop: Arena (ook Imax), City, De Munt, Tuschinski
Oordeel: ***

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden