Plus

'Buiten Albanië wonen inmiddels meer Albanezen'

In Nederland moeten minstens tienduizenden Albanezen verblijven, onder wie waarschijnlijk veel criminelen, terwijl er maar zo'n achthonderd staan ingeschreven. Dat wijzen strafzaken en een opmerkelijke Amsterdamse proef uit. 'Schrikbarend', stellen Amsterdamse officieren van justitie.

Paul Vugts
Politie en justitie zien een visumplicht voor Albanezen als een mogelijkheid om de snelle opmars van criminele Albanezen in Nederland tegen te gaan. Beeld anp
Politie en justitie zien een visumplicht voor Albanezen als een mogelijkheid om de snelle opmars van criminele Albanezen in Nederland tegen te gaan.Beeld anp

Omdat de recherche, justitie, de gemeente Amsterdam en de belastingdienst een forse toename zien van het aantal criminele Albanezen, lieten ze een gespecialiseerd bedrijf onderzoek doen.

Het selecteerde de vijftig populairste Albanese websites en analyseerde hoeveel unieke bezoekers die in juli trokken vanuit Nederland. In één maand werden de sites met 35.953 smartphones bezocht, en met 4.475 tablets. In 7.530 gevallen verbleven de gebruikers in Amsterdam.

Twintig procent van de surfers gebruikte een onbekende browser, wat volgens justitie doet vermoeden dat versleutelde smartphones of andere professioneel afgeschermde apparaten werden gebruikt. (Normaal is 2,4 procent van de browsers niet te identificeren.)

"Het bevestigt ons beeld dat héél veel Albanezen hier ongezien zijn," zegt officier van justitie Maaike van Kampen, die met collega's ruim anderhalf jaar het onderzoek 13Rosasiet leidde naar criminele Albanezen die via maffia-achtige clanstructuren bleken georganiseerd.

Aroba
In samenwerking met de Italiaanse autoriteiten bracht de recherche een voornamelijk vanuit Amsterdam opererende groep in beeld die cocaïne van zeer goede kwaliteit importeerde vanuit Ecuador om die over Europa te verspreiden. Bij invallen in veertien panden werden tweeënhalve week geleden tientallen kilo's cocaïne gevonden, drie vuurwapens, een handgranaat die op scherp stond, grote sommen geld en tientallen onder criminelen populaire versleutelde smartphones.

Van de zeven verdachten die werden gearresteerd, zitten er nog zes vast. Ook is de eigenaar van autobandenservice Aroba aan de Amsteldijk inmiddels aangemerkt als verdachte van het bezit van de handgranaat die in zijn pand werd gevonden en van het helpen van criminelen. In het onderzoek kwamen zeker 130 vermoedelijke Albanezen in beeld. In zijpaden van het hoofdonderzoek waren gaandeweg al groepjes Albanezen gearresteerd met drugs en grof geld, maar hun plekken waren moeiteloos weer ingenomen.

Britse cocaïnemarkt
"We treffen heel vaak Albanezen in het verkeer of in peperdure panden in de stad met een inpandige parkeergarage, waar ze anoniem verblijven," zegt Van Kampen. "Altijd vertellen ze dezelfde verhalen: ze zijn net een paar dagen op vakantie. Ze hebben die duizenden euro's op zak om een auto te kopen, terwijl een Albanees gemiddeld 350 euro bruto per maand verdient. Ze verblijven toevallig bij iemand die ze tegenkwamen op het station of in een hotel dat ze niet kunnen noemen."

In Engeland beheersen gewelddadige criminele Albanezen vijftig tot zestig procent van de cocaïnemarkt - door goede kwaliteit te leveren tegen prima prijzen. Daar hebben de maffia-achtige Albanese clans volop geïnvesteerd in horeca en vastgoed in bijvoorbeeld winkelstraten en scoren ze hoog in de nationale dreigingsanalyse.

Politie, justitie, de belastingdienst en de gemeente Amsterdam proberen door intensieve samenwerking te voorkomen dat de Albanezen zich in Nederland op een zelfde manier nestelen - zeker nu de Britten maatregelen nemen.

Peperdure woningen
De diensten vrezen dat Albanese criminele organisaties hun werkterrein naar Nederland zullen verleggen vanwege de verhoogde aandacht van de Britse opsporingsdiensten.

"We hebben sterke aanwijzingen dat de hogere echelons onder de Albanese criminelen hier met bijvoorbeeld valse werkgeversverklaringen die peperdure woningen kunnen betrekken. Hun kinderen gaan hier gewoon naar school, dus ze blijven kennelijk lang," zegt officier van justitie Justine Asbroek. "Het helpt niet dat je in Albanië legaal drie keer je naam mag veranderen. Waarom zou een normaal persoon dat willen doen? Het geeft op zijn minst te denken."

Bovenwereld
Asbroek: "Natuurlijk is niet elke Albanees verdacht, maar we moeten er voor waken dat de toevloed van criminelen onbeheersbaar wordt en criminelen zich mengen in onze bovenwereld. Buiten Albanië wonen inmiddels meer Albanezen dan daar."

Veel Albanese criminelen opereren volgens de aanklagers 'heel adaptief': ze proberen niet op te vallen door te fietsen met hun pakken geld of drugs in hun fietstassen of grote shoppers van Albert Heijn. Met andere diensten bekijkt de politie of personen of bedrijven die de Albanezen helpen, kunnen worden aangepakt. Zo zag de recherche behalve bandenservice Aroba een schoonmaakbedrijf in het Amsterdamse Westelijk Havengebied en een dierenwinkel in Velserbroek die de bende hielp, bijvoorbeeld met fictieve arbeidscontracten waarmee leden huizen huurden of hypotheken aanvroegen om die te kopen.

Zodra een Albanese crimineel is aangehouden, laat justitie inmiddels meteen vingerafdrukken nemen, zodat hij niet op vrije voeten kan komen met valse papieren of échte Albanese papieren op een andere naam.

Amsterdam wil visumplicht terug
In december 2016 formeerden Italië en Nederland een Joint Investigation Team (JIT) dat de samenwerking sterk vereenvoudigt en efficiënter maakt. Informatie en foto's van verdachten kunnen snel worden gedeeld en Nederland kan ook profiteren van Italiaanse technische middelen waarmee bijvoorbeeld pingberichten kunnen worden onderschept. Het JIT loopt binnenkort weer af.

Een lid van het Amsterdamse team dat de toestroom van Albanese criminelen met creatieve ingrepen probeert te stuiten is inmiddels naar Albanië geweest om de lokale autoriteiten te spreken. Het Amsterdamse team pleit inmiddels in Den Haag ook voor herinvoering van een visumplicht voor Albanezen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden