Plus

Bubble Post bezorgt met tweewielers: 'Veel sneller dan een bestelbus'

De fietsen van koeriersdienst Bubble Post navigeren handig en heel efficiënt door krappe straten.

Marc Kruyswijk
Wouter van de Bor trapt zijn bezorgfiets door de Indische Buurt. Zonder Stress. Beeld Marc Driessen
Wouter van de Bor trapt zijn bezorgfiets door de Indische Buurt. Zonder Stress.Beeld Marc Driessen

Iedere paar minuten wordt er wéér een pakketje afgeleverd. Leek bezorger Wouter van de Bor (26) vooraf nog een strak schema te hebben, in de praktijk valt het best mee: hij hoeft zich nergens te haasten, op zijn gemak peddelt hij de imposante fiets met trapondersteuning de Watergraafsmeer, Indische Buurt en Oostelijke Eilanden door.

Meer dan twintig bestellingen in een paar uur. Paar minuutjes fietsen, bestelling controleren, aanbellen en weg is hij weer, op naar de volgende. Kom daar maar eens om als hij in plaats van een fiets zo'n joekel van een bestelbus onder zijn kont zou hebben. Zeker twee keer zoveel tijd zou het hem kosten.

Maaltijdboxen
Van de Bor is bezorger, ze noemen het zelf jammer genoeg 'hero', bij Bubble Post, een bezorgdienst uit Gent, die ook in Amsterdam actief is. Met tien bestelfietsen brengt het bedrijf nu pakketjes door de stad, de volgende vijf zitten eraan te komen.

De dienst richt zich op bestellingen met een behapbaar formaat: kleding, computeronderdelen en, zoals Van de Bor deze avond: maaltijdboxen. Bedrijven worden veelal overdag bediend, maar aan het begin van de avond zijn het vooral consumenten die op de lijsten staan.

Véél sneller
Bubble Post werkt vanuit een depot in Diemen en beslaat daar vandaan de hele stad. Als Van de Bor zijn bestellingen heeft ingeladen, loopt hij hooguit de eerste kilometers naar de stad toe enige vertraging op in vergelijking met een bestelbus. Eenmaal aangekomen in de buurt waar hij zijn moet, is de fiets véél sneller.

Dat blijkt bijvoorbeeld als hij bij een woning aan de Zeeburgerkade moet zijn. Gemakkelijk steekt hij zijn fiets tussen de paaltjes door. Een auto had hier enkele honderden meters moeten omrijden.

Krappe straatjes
Hetzelfde geldt voor de krappe straatjes in de Indische Buurt, waar een bestelbusje midden op straat zou zijn gestopt en al het andere verkeer zou hebben gehinderd: de bestelfiets staat aan de kant en iedereen kan er gewoon langs. "En op het Funenpark fiets ik naar de voordeuren toe, terwijl auto's ver weg aan de buitenkant moeten parkeren."

Het is inmiddels een bekend gegeven in Amsterdam: met het toenemende aantal webwinkels wordt het straatbeeld steeds meer gedomineerd door bestelbusjes en vrachtauto's die pakketjes komen afleveren.

Gevolg: opstoppingen, luchtverontreiniging en een enorm gevoel van drukte. Terwijl veel van de pakketjes klein zijn in verhouding tot de massieve auto's waarmee ze worden bezorgd.

De fiets van Van de Bor heeft twee kuub laadruimte. "Dat is ongeveer de helft van een bestelbusje," zegt Raimond Zegveld van Bubble Post. "Dit past beter bij de pakketjes, maar ook beter bij een stad als Amsterdam." Wie de bezorger in actie ziet, kan niet anders dan dat beamen.

Heel ontspannen
Tegelijk zijn er ook nadelen. De vrachtfiets is weliswaar niet veel breder dan de gemiddelde Amsterdamse bakfiets, hij neemt toch behoorlijk veel ruimte in op de vaak te krappe fietspaden in de stad.

Deze avond lijkt dat mee te vallen: slechts een enkele keer moeten snelle fietsers even geduld hebben als ze willen passeren. Dat de bestelfietsen elektrisch zijn en met redelijk gemak een snelheid van vijftien kilometer per uur weten te bereiken, zorgt er ook voor dat er in de praktijk niet al te veel wordt ingehaald.

Van de Bor, gewezen postbode en sinds deze zomer de eerste bezorger in vaste dienst bij Bubble Post, is blij met zijn baantje. "Toen ik nog met een busje post bezorgde, kwam ik vaak gestrest thuis, maar nu met de fiets ben ik heel ontspannen."

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden