Brute pooier door gerechtsblunder vrij

Saban B. dwong tientallen prostituees achter de ramen van onder meer de wallen. Het is niet bekend of de vrouw op de foto een slachtoffer is van Saban B. Foto ANP Beeld
Saban B. dwong tientallen prostituees achter de ramen van onder meer de wallen. Het is niet bekend of de vrouw op de foto een slachtoffer is van Saban B. Foto ANP

AMSTERDAM - Leider Saban B. (38) van de zeer gewelddadige bende Turks-Duitse vrouwenhandelaars die tientallen prostituees achter de ramen van onder meer de Wallen dwong, heeft door een gerechtelijke blunder kunnen vluchten.

Saban B., die zijn slachtoffers met honkbalknuppels bewerkte als ze niet deden wat hij van ze eiste, is in de gevangenis getrouwd met één van die slachtoffers, die hij had 'ingepalmd'. Hij heeft een kind bij haar verwekt, dat in de zomer is geboren.

Om dat kind te kunnen zien, is hij vorige week maandag 'op humanitaire gronden' een week vrijgelaten. Het hof wist dat de vrouwenhandelaar eerder al had geprobeerd naar Turkije te vluchten toen hij er achter was gekomen dat de politie hem in beeld had. Toen kon een arrestatieteam hem net op tijd klemrijden, op weg naar een Duits vliegveld.

De Nationale Recherche kreeg vorige week na zijn vrijlating al snel informatie binnen dat B. weer naar het buitenland zou vluchten, waarna hij opnieuw is opgepakt.

Het gerechtshof in Arnhem oordeelde echter dat de aanwijzingen voor vluchtgevaar onvoldoende waren en liet hem donderdag wéér vrij, onder de voorwaarde dat hij zich dagelijks zou melden op een politiebureau in Alkmaar, waar hij toen verbleef.

Sinds zaterdag heeft Saban B. zich niet meer gemeld en is hij spoorloos. De recherche is er van overtuigd dat hij is gevlucht. Mogelijk is hij nu in zijn geboorteland Turkije, dat geen onderdanen uitlevert en dus als ideaal toevluchtsoord geldt voor gezochte Turken.

''Nu is hij definitief pleite en zit hij waarschijnlijk met een vals paspoort in Turkije,'' zegt een bron die is betrokken bij het onderzoek naar B.'s groepering, onder codenaam Sneep. ''Na jaren van grootschalig onderzoek, dat vele miljoenen heeft gekost en ontzettend veel capaciteit van de recherche en justitie, geven ze een gevaarlijke hoofdverdachte van wie je kunt verwachten dat hij vlucht, zomaar toestemming weg te wandelen.''

Saban B. kreeg in juli vorig jaar van de Almelose rechtbank 7,5 jaar cel, na een strafeis van twaalf jaar, omdat hij de groep pooiers leidde en ook zelf extreem geweld had toegepast op slachtoffers. Na de klappen met knuppels, schoppen of stompen dwong hij ze soms in koud water te springen om de zwellingen en blauwe plekken te beperken.

Justitie hoopte in hoger beroep op een veel zwaardere straf voor B., omdat de 7,5 jaar cel in de ogen van het Openbaar Ministerie bepaald niet in verhouding staat tot hetgeen de rechtbank bewezen heeft verklaard.

Bovendien loopt inmiddels nog een nieuwe strafzaak tegen hem. Hij zou met zijn eveneens zeer gewelddadige medeverdachte Bekir I. in de Jan Evertsenstraat in stadsdeel De Baarsjes betrokken zijn geweest bij een steekpartij met een rivaliserende groep.

Op een nieuwe zitting besloot het gerechtshof gisteren dat B. weer moet worden vastgezet. Politie en justitie zijn daarop een internationale zoektocht begonnen. Woordvoerder Wim de Bruin van het landelijk parket: ''Wij willen meneer B. zo snel mogelijk weer in de cel hebben en doen er alles aan hem te vinden.''

Advocaat Jan-Hein van Dijk van B. erkent dat zijn cliënt 'zich niet meer heeft gemeld'. Hij voelt zich 'niet vrij' te zeggen of hij op de hoogte is van diens verblijfplaats. ''Wat ik ervan weet, is dat het Openbaar Ministerie mijn cliënt op humanitaire gronden verlof heeft toegestaan, omdat zijn echtgenote onlangs een kind heeft gekregen.''

De jonge prostituee met wie B. is getrouwd, ontkent zelf slachtoffer van vrouwenhandel te zijn. De rechtbank zag voldoende bewijs dat zij door B. is 'ingepalmd', waarna ze jarenlang door hem achter de ramen is gedwongen en geregeld is mishandeld.

In elk geval van 1 oktober 2000 tot en met 31 december 2004 zou hij ook haar met geweld, bedreigingen of zijn 'overwicht' voor steeds vele uren achtereen achter het raam hebben gedwongen en de opbrengsten voor een groot deel hebben ingepikt.

De rechtbank achtte bewezen dat hij haar 'meermalen' met een 'ijzeren of metalen honkbalknuppel' heeft geslagen. Dat ze toch bij hem bleef terugkomen, wijten deskundigen aan het syndroom waaraan slachtoffers van vrouwenhandel of mishandelde vrouwen vaak lijden: dat ze ondanks alles toch weer terugverlangen naar hun onderdrukker. (PAUL VUGTS)

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden