Brussels noodplan kritisch ontvangen

EU-voorzitter Barroso. Foto GPD

BRUSSEL - Europese economen hebben gisteren kritisch gereageerd op het economisch noodplan waarmee de Europese Commissie de kredietcrisis te lijf wil gaan. EU-voorzitter Barroso wil de komende twee jaar 200 miljard euro staatssteun geven aan consumenten en bedrijven.

De Commissie wil dat de lidstaten de belastingen verlagen en hun begrotingstekorten tijdelijk, voor twee jaar, laten oplopen.

''Het is vooral een publiciteitsstunt,'' aldus een econoom van de Italiaanse bank Unicredit. ''Het zit vol wollige retoriek en er staan geen concrete details in.''
''Het is geen EU-plan, het is een cocktail van nationale plannen,'' vindt econoom Stephane Deo van de Zwitserse bank UBS. ''Voor de public relations en de synergie is het wel goed dat het allemaal in één keer wordt aangekondigd.''
Van de 200 miljard euro moeten de lidstaten het grootste deel ophoesten: slechts 30 miljard komt uit Brussel. Dit betreft leningen, waarvan 20 miljard al eerder was aangekondigd.

Een groot deel van de uitgaven in het noodplan bestaat bovendien uit eerder aangekondigde investeringen, die enkele jaren naar voren worden gehaald.

Sceptisch
Ook hebben Nederland, Groot-Brittannië, Frankrijk, Duitsland, Spanje en Hongarije al miljarden in hun economieën gepompt. ''Die maatregelen maken uiteraard deel uit van dit pakket,'' bevestigde commissievoorzitter José Manuel Barroso gisteren bij de presentatie van de plannen.

Ook in de Tweede Kamer werd gisteren sceptisch gereageerd op het noodplan. Volgens de VVD worden door het soepel omgaan met de begrotingsregels landen beloond die de afgelopen jaren weigerden hervormingen door te voeren. ''We staan aan het begin van een recessie en als je dan de teugels laat vieren, duurt de pijn uiteindelijk alleen maar langer. Dat schaadt pas de economie,'' aldus VVD-Kamerlid Frans Weekers.

PvdA en SP steunen het idee de staatstekorten te laten oplopen. ''Nood breekt de begrotingsregels,'' stelt PvdA-Kamerlid Paul Tang. Volgens SP-Kamerlid Ewout Irrgang staat het EU-verbod op te hoge begrotingstekorten uitzonderingen toe in bijzondere omstandigheden. Het CDA twijfelt over het laten oplopen van de staatstekorten.

Het Europese noodplan is geheel gericht op het aanwakkeren van de bestedingen door consumenten en bedrijven. Een Amerikaans noodplan van 600 miljard euro, dat eerder deze week werd gepresenteerd, richt zich juist op het bankwezen, dat extra kapitaal krijgt om weer leningen te kunnen geven aan bedrijven en consumenten. (HET PAROOL)

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden