Brussel wil versterkt financieel toezicht in 2010

Het versterkte toezicht moet helpen voorkomen dat grensoverschrijdende banken en verzekeraars aan toezicht ontsnappen. Foto EPA Beeld
Het versterkte toezicht moet helpen voorkomen dat grensoverschrijdende banken en verzekeraars aan toezicht ontsnappen. Foto EPA

BRUSSEL (ANP) - Het versterkte Europese toezicht op banken, verzekeraars en pensioenfondsen moet vanaf 2010 draaien. Voorzitter Jose Manuel Barroso van de Europese Commissie heeft dat woensdag gezegd.

Het versterkte toezicht moet helpen voorkomen dat grensoverschrijdende banken en verzekeraars aan toezicht ontsnappen. Daarmee hoopt de Commissie te bereiken dat een nieuwe kredietcrisis uitblijft.

Het plan is dat nationale toezichthouders uit de 27 EU-landen, zoals De Nederlandsche Bank en de Autoriteit Financiële Markten, samen organisaties vormen. Zo komen er een Europees Systeem van Financiële Toezichthouders en een Europese Systeem Risico Raad. De netwerken moeten het toezicht en handhaving in de EU-landen zoveel mogelijk gelijktrekken en tijdig waarschuwen voor gevaren.

Drie instanties
Daarnaast komen drie specifieke instanties voor toezicht op banken, verzekeraars en effecten, evenals een coördinerende stuurgroep.
,,Het is nu of nooit'', zei Barroso over zijn voorstel. ,,De commissarissen in de Europese Commissie zijn unaniem voor. Ik reken op steun onder de regeringsleiders van de EU-landen.''

Het plan, waarvoor dit najaar concrete wetsvoorstellen komen, volgt op een advies van de zogeheten De Larosièregroep van financieel experts, onder wie de Nederlandse oud-minister Onno Ruding. (ANP)

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden