Brussel roemt begrotingstraditie Nederland

Nederland heeft een diepgewortelde begrotingscultuur en het bereikte akkoord tussen VVD, CDA, D66, ChristenUnie en GroenLinks is hier een duidelijk voorbeeld van. Europees Commissaris Olli Rehn (Monetaire zaken en de euro) liet weten vrijdag het akkoord, ruim voor de deadline van 30 april, te hebben ontvangen en hij roemde de Nederlandse begrotingstraditie.

Olli Rehn Beeld afp
Olli RehnBeeld afp

'Dit akkoord bevestigt de lange Nederlandse traditie van solide publieke financiën', aldus de persverklaring die vrijdag uitging. 'Het onderschrijft de kracht en geloofwaardigheid van de nationale instanties om niet verlegen te zijn als het gaat om het maken van moeilijke keuzes, die onvermijdelijk gemaakt moeten worden', aldus de eurocommissaris.

Begrotingsplan
Nederland moest net als alle andere EU-landen uiterlijk 30 april een begrotingsplan in Brussel inleveren. Volgens Europese afspraken moet het Nederlandse begrotingstekort in 2013 zijn teruggebracht tot onder de 3 procent.

'Het akkoord geeft een helder signaal van betrokkenheid om de Nederlands overheidsfinanciën op een duurzaam niveau te houden in het belang van de welvaart van toekomstige generaties', aldus de eurocommissaris. Op de inhoud van de plannen ging Rehn niet in.

Hij zal de plannen evalueren en met name kijken naar de kwaliteit en de houdbaarheid van de maatregelen en structurele hervormingen op middellange termijn. Waarschijnlijk zal eind mei de evaluatie van de plannen afgerond zijn en komt de eurocommissaris met land specifieke aanbevelingen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden