Brussel onderzoekt: Starbucks deal met fiscus

De belastingdeal tussen de Amerikaanse koffieketen Starbucks en de Nederlandse fiscus is strijdig met de richtlijnen van de OESO, de internationale Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling. Dit zegt de Europese Commissie. Het gaat om een voorlopig oordeel. Nader onderzoek moet uitwijzen of de afspraken door de beugel kunnen.

null Beeld ANP
Beeld ANP

Door de belastingdeal verlenen de Nederlandse autoriteiten een voordeel aan Starbucks. Dat voordeel wordt ieder jaar verkregen en op een selectieve manier, staat in een brief van de Commissie aan de Nederlandse autoriteiten.

Brussel boog zich sinds juni al intensief over de Nederlandse belastingdeal met Starbucks. De commissie benadrukt dat het niet het algemene belastingsysteem in twijfel trekt. Maar het kan niet zo zijn dat lidstaten bedrijven toestaan minder belasting te betalen dan zij zouden moeten doen als de belastingregels eerlijk worden toegepast, aldus de commissie.

De Europese Commissie laakte eerder al belastingdeals tussen Ierland en technologiegigant Apple en van Luxemburg met autofabrikant Fiat. Tegen Luxemburg loopt nog een tweede onderzoek wegens mogelijke illegale staatssteun aan internetwinkel Amazon.

Wiebes heeft vertrouwen in onderzoek EU

Nederland ziet het formele onderzoek van de Europese Commissie naar de omstreden belastingdeal met Starbucks met vertrouwen tegemoet. Dat schrijft staatssecretaris Eric Wiebes (Financiën) vandaag aan de Tweede Kamer. 'Ik heb er vertrouwen in dat dit onderzoek uiteindelijk zal uitwijzen dat er geen sprake is van staatssteun', aldus Wiebes.

Minister Jeroen Dijsselbloem (Financiën) zei vandaag na de officiële aankondiging van de Europese Commissie dat hij de deals gaat onderzoeken. De commissie heeft nog niet geoordeeld en is nog bezig, benadrukt de minister: 'Maar als het zo zou zijn dat Nederland handelt in strijd met de internationale richtlijnen, dan gaan we dat rechtzetten.'

Nederland verwacht het eindoordeel van de commissie over 16 maanden. De minister wil daar niet op vooruitlopen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden