Brussel onderzoekt monopolie Apple

Kopers van een iPad staan in de rij bij een winkel in Amsterdam op de dag van de release van het apparaat. Foto ANP Beeld
Kopers van een iPad staan in de rij bij een winkel in Amsterdam op de dag van de release van het apparaat. Foto ANP

AMSTERDAM - De Europese Commissie wil pc-fabrikant Apple aanpakken wegens misbruik van zijn monopoliepositie. Daarmee volgt Europa de Amerikaanse toezichthouder FTC, die sinds juni Apple op de korrel heeft.

Dit meldt het Amerikaanse dagblad The New York Post.

De Amerikaanse overheid onderzoekt sinds deze zomer een contractuele bepaling waarin Apple software-ontwikkelaars verbiedt gebruik te maken van niet-Applesoftware bij het maken van programma's, de zogeheten apps, voor de iPhone en de iPad.

De Europese Commissie gaat volgens The New York Post, net als de Amerikaanse toezichthouder, onderzoeken of het gedrag van Apple de vrije concurrentie verstoort. Brussel wil bevestigen noch ontkennen of het onderzoek geopend is.

Europa komt in actie na het besluit van Apple het videoprogramma Adobe Flash te boycotten op zijn mobiele apparaten. Die boycot is mogelijk onrechtmatig.

Eurocommissaris Neelie Kroes heeft een nieuwe Digitale Agenda opgesteld, met het doel software en digitale diensten beter op elkaar te laten aansluiten en buitensluiting van concurrenten tegen te gaan.

Softwarehuis Adobe deponeerde een klacht bij de FTC, nadat Apple weigerde Adobe's browsersoftware Flash toe te laten op zijn iPhones en iPads. Adobe had software ontwikkeld, waarmee softwarehuizen hun Flashprogramma's voor andere smartphones gemakkelijk geschikt kunnen maken voor de iPhone. Apple zette daarop softwaremakers contractueel onder druk, door ze te verbieden dit hulpmiddel van Adobe te gebruiken.

Apple wil de baas blijven over alle programma's die op de iPhone werken. Voor iedere app moet de maker eerst toestemming vragen aan Apple. Het concern keurt programma's af die een bedreiging vormen voor Apples eigen software. (HET PAROOL)

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden