Brussel niet akkoord met plan palingvissers

Volgens het ICES is Nederland veel te positief over de hoeveelheid geslachtsrijpe paling die de zee kan bereiken. Foto ANP Beeld
Volgens het ICES is Nederland veel te positief over de hoeveelheid geslachtsrijpe paling die de zee kan bereiken. Foto ANP

DEN HAAG - Nederlandse palingvissers lijken niet te kunnen ontsnappen aan een jaarlijks terugkerend vangstverbod voor drie maanden. Het plan van de vissers om 157 ton volwassen aal uit te zetten, is definitief afgewezen door de Europese Commissie. Veel palingvissers vrezen hierdoor het hoofd niet boven water te kunnen houden. Onduidelijk is wanneer het vangstverbod dit jaar moet ingaan.

Een Kamermeerderheid is tegen een visverbod en vindt het plan van de Combinatie van Beroepsvissers verstrekkend genoeg. Op verzoek van de Tweede Kamer heeft visserijminister Gerda Verburg Brussel daarom om opheldering gevraagd.
Tot nu toe weigerde Brussel bekend te maken wat de problemen zijn. Maar doet dat op verzoek van Verburg nu wel. Alle Europese lidstaten moesten een aalbeheerplan maken, dat vervolgens beoordeeld werd door het International Council for the Exploration of the Sea (ICES).

Die oordeelde dat Nederland veel te positief is over de hoeveelheid geslachtsrijpe paling die de zee kan bereiken. Volgens de ICES-onderzoekers moeten vissers 85 procent minder gaan vangen. Als alternatief zou het uitzetten van 80 tot 130 ton babyaal kunnen werken.

Brussel stelt echter dat dat een onmogelijk alternatief is, daar één kilo babyaal al tussen de 500 en 1000 euro kost. Bovendien was er afgelopen jaar in heel Europa maar 100 ton voorhanden en wordt voor dit jaar een teruggang met de helft voorzien.

De vissers hebben nooit beweerd dat hun plan de paling zou redden. ''Het is veel meer bedoeld als noodplan", aldus voorzitter Sicko Heldoorn van de Combinatie van Beroepsvissers. Over twee jaar wil Nederland per gebied specifieke maatregelen hebben. Deze week overlegt minister Verburg opnieuw met de Tweede Kamer. (GPD)

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden