Brussel legt Philips boete op van honderden miljoenen

Philips en zes andere internationale elektronicaconcerns zijn beboet voor verboden prijsafspraken over televisie- en computeronderdelen. De Europese Commissie bestraft de zeven bedrijven met in totaal ruim 1,47 miljard euro.

Een Philips televisie aan de muur Beeld ANP
Een Philips televisie aan de muurBeeld ANP

Philips zal ruim 313 miljoen euro alleen en ruim 391 miljoen samen met LG Electronics moeten neertellen, maakte de commissie in Brussel woensdag bekend. LG Electronics krijgt apart ook nog een boete van bijna 296 miljoen. De twee bedrijven worden daarmee het zwaarst bestraft.

Samen met Samsung, Technicolor, Panasonic, Toshiba en MTPD maakten Philips en LG Electronics bijna tien jaar, van 1996 tot 2006, afspraken over onderdelen van beeldbuizen voor televisies en/of computers. Ook verdeelden ze markten en klanten onder elkaar en beperkten ze hun productie.

De commissie begon haar onderzoek naar deze verboden kartelvorming in 2007. De Taiwanese onderneming Chunghwa deed ook mee, maar omdat deze firma de praktijken aankaartte, kreeg zij geen straf opgelegd. Omdat Philips meewerkte aan het onderzoek, kreeg de firma kortingen van 30 procent op de boetes.

Het bewuste onderdeel waarover afspraken werden gemaakt, maakte 50 tot 70 procent uit van de prijs van een beeldbuis. 'Daaruit kan worden afgeleid hoe omvangrijk dit illegaal gedrag van invloed was op beeldbuisproducenten, en uiteindelijk ook schadelijk was voor de consument', concludeerde Europees Commissaris Joaquin Almunia (Mededinging).

De commissaris vertelde dat deelnemers elkaar ontmoetten op golfbanen. 'Ze wisten dat wat ze deden illegaal was', stelt Almunia vast. 'Ze krijgen de straf die ze verdienen.'

Inmiddels zijn beeldbuizen grotendeels vervangen door lcd- en/of plasmaschermen. De totale boete is de hoogste die Brussel ooit oplegde in een kartelzaak.

Hoger beroep
Philips heeft inmiddels aangekondigd in hoger beroep te zullen gaan tegen de uitspraak. 'De boete is disproportioneel en ongerechtvaardigd. We betreuren het om met dit soort gedrag in verband te worden gebracht', meldt een woordvoerder. Het bedrijf heeft volgens de zegsman geen voorziening aangelegd voor deze boete. '

'Philips voert als beleid om alle van toepassing zijnde mededingingsregels na te leven en het bedrijf heeft volledig meegewerkt met de Europese Commissie in haar onderzoek. In ruil daarvoor is de boete verlaagd', aldus het bedrijf.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden