Brug Utrechtsestraat bijna klaar

Bouwvakkers druk in de weer in de Utrechtsestraat op de brug over de Herengracht. De hele straat zal pas klaar zijn in het najaar van 2011. Foto Marc Driessen Beeld
Bouwvakkers druk in de weer in de Utrechtsestraat op de brug over de Herengracht. De hele straat zal pas klaar zijn in het najaar van 2011. Foto Marc Driessen

AMSTERDAM - Hekken, hopen zand, kabels, kranen, kuilen, een vrachtwagen, veel lawaai en een bouwvakkertje of vijftien. Het vereist nu nogal wat inbeeldingsvermogen, maar woensdag is de Herengrachtbrug in de Utrechtsestraat klaar. Eíndelijk, mogen we wel zeggen.

Deze eerste fase van het groot onderhoud van de straat had al eind 2009 af moeten zijn. Maar in plaats van drie maanden was het deel tussen Rembrandtplein en de Keizersgracht vrijwel een jaar gestremd, onder meer door ruzie tussen de aannemer en de gemeente. Tot frustratie van de ondernemers op dit stuk, die de straat stiller zagen worden en hun omzet zagen slinken.

Dit deel is sinds najaar 2009 met hekken afgesloten voor auto's en fietsers. Voetgangers moeten over een loopbrug. De tram rijdt al een jaar niet, en gaat dat pas weer doen als de héle straat klaar is.
Maar, zoals het er nu uitziet, kan het gewone verkeer halverwege volgende week weer over de brug, stelt een woordvoerder van de uitvoerder, de Dienst Infrastructuur Verkeer en Vervoer (DIVV).

''We weten niet meer hoe dat is,'' zegt straatmanager Nel de Jager die de ondernemers ondersteunt. ''Het is al zó lang geleden dat hier iets doorheen is gegaan.''

Nog slechts een paar dagen dus en de lelijke puist is weg. Niet dat de werkmannen dan helemaal klaar zijn - er zal nog een tijdje worden gewerkt op de brugvleugels, aan kabels en leidingen. ''Maar daar heeft het verkeer geen last van,'' aldus DIVV. In oktober is de brug helemaal klaar, compleet met leuningen, fietsnietjes en bankjes.

''En dan komt de rest,'' verzucht De Jager. ''Iedereen houdt natuurlijk zijn hart vast voor de volgende fasen.'' In de oorspronkelijke planning had dit najaar de hele straat klaar moeten zijn, dat wordt nu waarschijnlijk pas najaar 2011.

Het is nog onduidelijk wanneer de werklui beginnen met fase twee, het stuk tussen de Keizersgrachtbrug en de Prinsengracht. Als laatste volgt het deel van de Prinsengrachtbrug tot het Frederiksplein.
Veel ondernemers, met name die rond de Herengrachtbrug, hebben de afgelopen maanden geklaagd over de gang van zaken. Winkels als boekwinkel Veenstra, biologische supermarkt Marqt en café-restaurant Stacey's Pennywell, die het slagveld vlak voor hun deur hebben, zagen met lede ogen aan hoe het werk op de bouwplaats soms weken stil lag, dan weer vanwege verontreinigde grond, dan weer vanwege vorst of ruzie.

Tot op heden zijn ondernemers niet gecompenseerd voor de vertragingen. ''De Ombudsman heeft het laatst nog gezegd, hoe je als ondernemer van hot naar her wordt gestuurd met een claim,'' aldus De Jager. ''Een aantal winkeliers gaat er nog wel één indienen, ik dring daar ook op aan.'' Maar het leed is natuurlijk al wel geschied, zegt de straatmanager. ''Zie je klanten en het enthousiasme nog maar eens terug te halen.'' De gemeente biedt de ondernemersvereniging wel financiële steun voor promotie.

Als de hekken en de kranen volgende week weg zijn, krijgen klanten een glaasje prosecco en een hapje om het te vieren. ''Want we houden vol.'' (KAMILLA LEUPEN)

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden