Brug over het IJ strookt niet met hotel Jakarta

De plannen voor een hoge fietsbrug over het IJ in het verlengde van de Jan Schaeferbrug staan op gespannen voet met de afspraken die hotelgroep Westcord vier jaar geleden met de gemeente heeft gemaakt.

Herman Stil
Hotel Jakarta op de kop van het Java-Eiland. Het hotel is volgens eigenaar Westcord vrij uitzicht beloofd Beeld Westcord
Hotel Jakarta op de kop van het Java-Eiland. Het hotel is volgens eigenaar Westcord vrij uitzicht beloofdBeeld Westcord

"In het ene plan willen ze de oprit naar die brug al hoog langs de zijkant van het hotel laten lopen," zegt eigenaar Harry Westers vrijdag, "precies waar wij net onze koffiebar Bakkerij Westers hebben geopend, maar ook pal naast de ramen van de huizen aan de overkant."

"In het andere plan moet er aan het water een soort kurkentrekker komen of pal voor het hotel of pal voor de huizen. Daar zit niemand op te wachten. Maak er toch een tunnel van, dat is nog goedkoper ook."

Westcord, werd in 2014 uit bijna dertig hotelplannen gekozen om met een uberduurzaam houten hotel van 200 kamers op de kop van het Java-eiland neer te strijken. Amsterdam had die plek al eerder gereserveeerd voor hotelbouw, ook om de bezoekersdruk op de binnenstad te verlichten. Deze week is het hotel geopend.

Vrij uitzicht
Westers heeft een juridische knuppel tegen de bruggenplannen achter de hand. "We hebben in onze overeenkomst met de gemeente zwart op wit staan dat er vrij uitzicht zal blijven."

In die afspraken staat ook dat het tijdelijke, al tien jaar bestaande noodgebouw van basisschool De Kleine ­Kapitein dit jaar verdwijnt. "Dat wordt ook 2021."

Met de recente plannen voor een park en een gracht op de kop van het Java-eiland is Westers wel tevreden. "De afspraak was: het blijft leeg, tenzij zich iets uitzonderlijks meldt zoals het Guggenheim of een dependance van het Rijksmuseum. Dat is niet gebeurd. Maar een park is niet verkeerd."

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden