'Brug over het IJ kan niet bij Java-eiland'

Het Java-eiland is de verkeerde plek voor een brug over het IJ. Een brug vanaf het Azartplein, een stukje oostwaarts, is logischer. Dat betoogt oud-verkeerswethouder Hans Gerson zaterdag in Het Parool.

Haast met de Javabrug is volgens Hans Gerson onnodig Beeld ANP
Haast met de Javabrug is volgens Hans Gerson onnodigBeeld ANP

Volgens Gerson is het IJ bij het Java-eiland domweg te smal. De kop van het Java-eiland wordt dan helemaal ingenomen door de wokkelvormige hellingbaan die fietsers nodig hebben om het hoogteverschil van 9,1 of zelfs 11,35 meter te overwinnen.

Zonde van de unieke potentie die de kop van het Java-eiland heeft, vindt Gerson. Daar belemmert een brug ook de cruiseschepen, zodat haastig een locatie moet worden gezocht voor een nieuwe passagiers­terminal.

'Spectaculair'
Een brug vanaf het Azartplein naar de Johan van Hasseltweg heeft verder het voordeel dat die in Noord aanlandt precies waar -van Storkterrein tot Oranjewerf- de komende decennia veel wordt gebouwd. Het vergt een veel langere brug, maar die kan dan ook 'spectaculair' worden. Ook kan er dan een bus overheen.

Verder herhaalt Gerson zijn pleidooi voor een tunnel ter hoogte van Centraal Station. Dat is ook de wens van de grote publiekstrekkers rond Overhoeks in Noord, onder meer Eye, A'DAM Toren en de projectontwikkelaars van woontorens, waarvoor Gerson optreedt als adviseur. Die tunnel kan er volgens hun planning eind 2020 zijn. Haast met de Javabrug is daarom volgens Gerson onnodig.

Voor de driehonderd meter lange tunnel is al in september een studie overhandigd aan de gemeente. Winkels, horeca, exposities en een videoplafond zorgen voor reuring, zodat sociaal onveilige situaties worden voorkomen. De bedenkers trekken de vergelijking met Schiphol. Soms is de pier een lange, lege gang waar reizigers maken dat ze wegkomen, soms lijkt het wel een winkelpromenade.

Gerson was behalve wethouder ook negen jaar directeur van het Amsterdamse havenbedrijf, dat geen voorstander is van bruggen. Verder was hij tot 2016 voorzitter van ACP, dat Amsterdam als cruisehaven promoot.

Zie ook: Een alternatieve strategie voor de Sprong over het IJ

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden