Brug in de Watergraafsmeer vernoemd naar botanist

De Amsterdamse 19e-eeuwse botanist Cornelis Marinus van der Sande Lacoste krijgt in mei een brug in de Watergraafsmeer op zijn naam.

Brug 141 heet vanaf 6 mei de Van der Sande Lacostebrug Beeld Google Streetview
Brug 141 heet vanaf 6 mei de Van der Sande LacostebrugBeeld Google Streetview

De wetenschapper leefde van 1815 tot 1887. Hij ontwikkelde zich in korte tijd tot een van de meest vooraanstaande Nederlandse bryologen en lichenologen (dat zijn wetenschappers die mossen en korstmossen bestuderen).

Volgens Henk Timmerman, zelf een amateurbioloog met een passie voor korstmossen, heeft Lacoste veel voor de stad betekend. Vandaar dat hij, toen de gemeente aangaf dat burgers de naamloze bruggen van Amsterdam konden vernoemen, besloot dat Lacoste een brug verdiende.

Zeldzame soorten
Lacoste liep destijds voorop in het inventariseren en verzamelen van korstmossen in Amsterdam. Dankzij zijn inzet is de situatie van voor de industrialisatie goed gedocumenteerd.

De IJzeren Eeuw bleek funest voor de meeste korstmossen. Pas sinds de jaren negentig van de vorige eeuw nemen ze in aantal weer toe. Veel zeldzame en bijzondere soorten vind je tegenwoordig meer ín de stad dan buiten Amsterdam, aldus Timmerman.

Brug 141, gelegen tussen park Frankendael en het volkstuinenpark Klein Dantzig in de Watergraafsmeer, heet vanaf zaterdag 6 mei de Van der Sande Lacostebrug. Na afloop van de ceremonie heeft Timmerman een excursie voorbereid door het park waarin hij belangstellenden langs de 'intrigerende, kleurrijke en zeer fotogenieke wereld van de korstmossen' loodst.

Lees ook: Nieuwe brugnamen: van Joes Kloppenburg tot Gerard Reve

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden