Brug bij Amstel miljoenen duurder

De Hoge Sluis wordt 's zomers nat gehouden tegen het uitzetten. Foto ANP Beeld
De Hoge Sluis wordt 's zomers nat gehouden tegen het uitzetten. Foto ANP

AMSTERDAM - Renovatie van de Hogesluis, de brug over de Amstel bij het Amstel Hotel, wordt 8,8 miljoen euro duurder en kost nu 28,5 miljoen. Bovendien gaat de opknapbeurt langer duren, tot medio 2012.

Gaat de gemeenteraad niet akkoord met renovatie, dan is er volgens het gemeentebestuur een alternatief: rijksmonument Hogesluis wordt gesloopt en vervangen door 'een eenvoudige ophaalbrug' waarvan de kosten nu worden geraamd op 21,5 miljoen euro en die in 2013 klaar zou kunnen zijn.

De brugpijlers van de monumentale brug blijken zo slecht dat ze compleet moeten worden vervangen. Wethouder Hans Gerson spreekt van 'een bijzonder slechte timing' in tijden van bezuinigingen.

Het oorspronkelijke budget voor renovatie was in 2006 15,5 miljoen euro. Opknappen was noodzakelijk, onder meer omdat de brug bij warm weer niet goed open en dicht kon.

Voor die 15,5 miljoen euro werd een noodbrug aangelegd, kwamen er nieuwe landhoofden (aansluiting van de brug op het land), nieuw brugdek en nieuwe brugkelders (nodig voor het mechaniek om de brug te openen). De historische waterpijlers zouden met stalen schroefpalen worden verstevigd. Het oorspronkelijke natuursteen, de ornamenten en de siertogen zouden behouden blijven.

In oktober 2009 bleek dat renovatie 4,8 miljoen euro meer kostte vanwege de slechte staat van het natuursteen en van de onderwaterconstructie van de pijlers. Nu blijkt dat die pijlers compleet vervangen moeten worden. Of een geheel nieuwe eenvoudige ophaalbrug in 2013 klaar is, lijkt twijfelachtig. Het rijk moet de brug van de monumentenlijst willen halen, hetgeen discussie en vertraging veroorzaakt. (HET PAROOL)

null Beeld

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden