Brown wijzigt kabinet na vertrek nog twee ministers

Minister van defensie John Hutton (rechts), beschouwd als een van de best presterende leden van Browns regering, zei vrijdag dat hij zowel zijn ministerschap als zijn zetel in het Lagerhuis ter beschikking stelt. Foto EPA Beeld
Minister van defensie John Hutton (rechts), beschouwd als een van de best presterende leden van Browns regering, zei vrijdag dat hij zowel zijn ministerschap als zijn zetel in het Lagerhuis ter beschikking stelt. Foto EPA

LONDEN - De Britse premier Gordon Brown is bezig een kabinetswijziging door te voeren, maar er worden nog geen namen genoemd. Dat heeft Browns kantoor bekendgemaakt nadat opnieuw twee van zijn ministers hun biezen hadden gepakt. Daarmee komt het aantal ministers dat de afgelopen vier dagen is opgestapt op zes.

Minister van defensie John Hutton, beschouwd als een van de best presterende leden van Browns regering, zei vrijdag dat hij zowel zijn ministerschap als zijn zetel in het Lagerhuis ter beschikking stelt. Hij wilde niet ingaan op zijn beweegredenen.

Donderdagavond had minister van arbeid en pensioenen, James Purnell, al zijn vertrek aangekondigd en Brown opgeroepen plaats te maken voor een nieuwe Labourleider. ''Uw aanblijven maakt een Conservatieve overwinning steeds waarschijnlijker'', schreef hij in zijn ontslagbrief.

Brown, die door de economische crisis en een schandaal over het declaratiegedrag van parlementsleden in een moeilijk parket zit, wordt door de Conservatieve oppositie onder druk gezet om vervroegde verkiezingen uit te schrijven. Die zouden dan vrijwel zeker door de Conservatieven worden gewonnen. In zijn eigen partij gaan steeds meer stemmen op om Brown te vervangen door een leider die beter dan hij in staat zou zijn om over een jaar, als er verkiezingen moeten worden gehouden, een Conservatieve overwinning te voorkomen.

Brown blijft vechten voor zijn politieke overleving en zal naar verwachting op de belangrijkste posten vertrouwelingen benoemen die hem daarbij kunnen helpen.

Nieuwsmedia zeiden te verwachten dat minister van financiën Alistair Darling ondanks zijn betrokkenheid bij het declaratieschandaal zal aanblijven om de economische crisis te pareren. (AP)

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden