Review

Brothers ***

null Beeld

Regie: Jim Sheridan
Met: Natalie Portman, Jake Gyllenhaal, Tobey Maguire

Een dood gewaande militair keert onverwacht uit Afghanistan terug naar zijn gezin, dat zonder hem misschien wel beter af is. Klinkt bekend? Brothers is de Amerikaanse remake van de gelijknamige Deense film.

Hoe komen soldaten uit een oorlog terug? Altijd zijn er mannen die als opgewekte echtgenoot en vader vertrokken, maar als getraumatiseerd wrak thuiskomen. Sommigen zal het nooit meer lukken om de kloof tussen de oorlogshorror en de wereld thuis te overbruggen. De Deense regisseuse Susanne Bier maakte er vier jaar geleden het overvolle, maar ook aangrijpende drama Brothers over.

Een Amerikaanse studio kocht de remakerechten op twee films van Bier; naast Brothers het aangrijpende Open hearts. Ook werd de regisseuse verleid om een Hollywoodfilm (Things we lost in the fire) te regisseren. De remake van Open hearts wordt volgend jaar verwacht, maar Brothers is vanaf deze week te zien.

Laten we niet bakkeleien over de zin van Amerikaanse remakes, want Amerikanen weigeren nu eenmaal om naar ondertitelde films te gaan.

Scenarist David Benioff (Troy, The kite runner) en de ingehuurde regisseur Jim Sheridan (In the name of the father, In America) zijn trouw gebleven aan het Deense origineel, maar hebben wel alles zwaarder aangezet. De film begint met het afscheid van militair Sam (spinnenman Tobey Maguire) - hij gaat naar Afghanistan - van zijn vrouw Grace (Natalie Portman) en twee schatten van kinderen. Zijn vader, een ex-Vietnamveteraan (Sam Shepard), is er trots op dat zijn zoon in zijn voetsporen treedt.

In Afghanistan wordt de helikopter van Sam uit de lucht geschoten. Twee militaire doodsaankondigers brengen Grace het treurige nieuws: haar man is omgekomen. Sams broer Tommy (Jake Gyllenhaal, Brokeback mountain), het net uit de gevangenis ontslagen zwarte schaap van de familie, trekt zich het lot aan van Grace. Met vrienden knapt hij haar keuken op en is een leuke oom voor haar kinderen. Langzaam bloeit er tussen schoonzus en zwager iets op.

Maar dan staat plotseling de doodgewaande Sam op de stoep. Hij is niet omgekomen bij de helikoptercrash, maar werd gegijzeld. Zwaar getraumatiseerd draagt hij een gruwelijk geheim met zich mee. Hoe moet het verder met hem, Grace en Tommy?

Brothers is een combinatie van oorlogs- en familiedrama. De film werpt een blik in de oorlogshel en toont de invloed ervan op militairen en hun gezinnen. De remake kauwt alles voor. Ook het acteren is zwaar aangezet. Maar het grootste minpunt is dat de kijker het gevoel krijgt naar een mathematisch samengestelde film te kijken: een beetje gruwel hier, een snuf emotie daar. Goede films verhullen dat ze manipuleren, maar bij Brothers voelen we constant een klamme hand in onze nek. (JOS VAN DER BURG)

null Beeld

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden