Massih Hutak Beeld Robin de Puy
Massih HutakBeeld Robin de Puy

Brooklyn is het Amsterdam-Noord van New York

PlusColumn

Massih Hutak

Ik ga naar New York. Naar Brooklyn, om precies te zijn. Waarom? Omdat op Tupac na al mijn helden daarvandaan komen. Biggie, Jay-Z, Chris Rock, Spike Lee, Basquiat, Barbra Streisand. Tupac is trouwens geboren in New York, dus cirkel rond.

Maar ik ga ook naar Brooklyn om een andere reden. Namelijk om onderzoek te doen naar gentrificatie (spoel je mond met zeep).

Het fenomeen waarbij oude arbeiderswijken, waar niemand ooit dood gevonden wilde worden, worden omgetoverd tot hippe nieuwbouwwijken waar de oude bewoners systematisch worden weggepest door woningbouwverenigingen en hun dubieuze pogingen om oude vervallen huizen met dikke winst te verhuren/verkopen aan kunstenaars en yuppen. Komt dit bekend voor? Juist.

Brooklyn is namelijk het Amsterdam-Noord van New York. Eigenlijk moest ik deze column beginnen met dit statement, maar daar is het nu te laat voor. Ik ga het ook niet onderbouwen. Het is wat het is. Wel raad ik iedereen aan om op Netflix de serie She's Gotta Have It van Spike Lee te kijken en alles zal duidelijk worden.

Laatst plaatste ik een filmpje op Instagram van een overvolle pont (zeg nooit meer 'pontje' of ik klap je) die aanmeerde in Noord met de tekst: 'NEE BLIJF AAN DE OVERKANT NEPPE NOORDERLINGEN'. Elke kans die ik krijg om nieuwe Noorderlingen te plagen, zal ik vrolijk aangrijpen.

Maar Massih, wanneer ben je een nieuwe Noorderling? En wanneer ben je een oude? Deze vragen kreeg ik in DM. En ik beantwoord ze graag voor u.

Als je na 2008 in Noord bent komen wonen, ben je een nieuwe. Als je na een paar maanden (of überhaupt) denkt genoeg kennis te hebben om generaliserende opmerkingen te maken over Noord, meestal zijn dat zinnen die beginnen met: "Weet je wat het is met Noord...," dan ben je niet alleen een nieuwe, maar ook een neppe.

Dit soort uitspraken komen over het algemeen van dezelfde mensen die het liefst alleen chillen aan de oevers, waarbij ze weemoedig kijken over het IJ naar huizen die helaas te duur waren, maar misschien ooit. Ik hoop het.

Kijk goed, luister aandachtig en hou je lippen alsjeblieft stijf op elkaar.

"Weet je wat het is met Noord..."

"...dat je relatief goedkoop kunt wonen op een paar honderd meter afstand van het centrum en dat je hier je alle diversiteit kunt toe-eigenen, terwijl je eigenlijk alleen maar naar de lokale groenteboer gaat om vervolgens binnen je homogene vriendengroep te kunnen zeggen hoe begaan je bent met je multiculturele wijk, maar je groet nooit de jongens op het plein, want je bent bang en dat je onze authenticiteit niet respecteert als zodanig, maar maakt tot iets exotisch?"

"Uh..."

Van de twintig jaar dat ik in Nederland woon, leef ik er bijna twintig in Noord. Als ik één ding heb geleerd over deze plek, die ik mijn thuis noem, en over deze mensen, die ik beschouw als familie, dan is het wel dat je er nooit iets generaliserend over kunt zeggen.

En daarom ga ik naar Brooklyn, haha.

Wordt vervolgd.

Rapper en schrijver Massih Hutak (25) schrijft elk weekend een column voor Het Parool. Reageren? m.hutak@parool.nl

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden