Broodjeszaak Sal Meijer gaat verder in Buitenveldert

De beroemde koosjere broodjeszaak Sal Meijer, die eind december dicht ging, komt op een nieuwe stek in Buitenveldert. De zaak gaat in oktober open.

Hanneloes Pen
De beroemde broodjeszaak opent in oktober aan de Buitenveldertselaan. Beeld Eva Plevier
De beroemde broodjeszaak opent in oktober aan de Buitenveldertselaan.Beeld Eva Plevier

De nieuwe eigenaar van broodjeszaak Sal Meijer en Maurits Blog, oud-eigenaar, werden door fans van de broodjes pekelvlees en halfom in de smiezen gehouden. Ze konden tijdens hun zoektocht naar een nieuw pand samen geen stap in Zuid of Buitenveldert zetten of ze werden direct 'gespot'. Al snel volgde dan de vraag: "Wanneer gaat Sal Meijer weer open? En waar komt de zaak nu?"

De broodjeszaak - een begrip in de stad - sloot eind december na bijna zestig jaar haar deuren omdat eigenaar Maurits Blog en zijn vrouw Marjan, beiden 68, geen opvolger in eigen kring hadden. Het nieuws kwam bij de klanten hard binnen. Het echtpaar Martijn en Claudia Koppert-Van Nieuwkerk besloot daarop de zaak, samen met Blog, voort te zetten.

Aangesproken
Er ging geen dag voorbij of Blog, die de zaak van zijn schoonvader Sal Meijer overnam, werd op straat of via de mail aangesproken. "Ik overdrijf niet. Of het nu tijdens de boodschappen was of tijdens een wandelingetje. Iedereen schoot me aan om te vragen wanneer ze weer een broodje konden komen halen."

Het adres wordt nu eindelijk bekend gemaakt: de zaak heropent aan de Buitenveldertselaan 114, vlakbij een halte van de sneltram. Het pand wordt momenteel volop verbouwd. Op de grond is met lijnen aangegeven waar de toonbank en keuken komen te staan. De rest van de ruimte wordt gevuld met stoelen en tafels uit de oude zaak aan de Scheldestraat. Aan de muur hangen straks levensgrote doeken met foto's van vorige zaken.

Gratis parkeerplek
Sal Meijer begon in 1957 in de Jodenbreestraat, verhuisde in 1964 naar de Nieuwmarkt en kwam in de jaren tachtig in de Scheldestraat terecht.
Claudia Koppert-van Nieuwkerk: "We hebben op vele locaties gekeken, ondermeer in de Beethovenstraat en op het Gelderlandplein. Het was lastig. We moesten een horecalocatie vinden met een goede bereikbaarheid Deze plek had grote voordelen: er is levendigheid buiten en een gratis parkeerplek voor de deur."

Blog: "Het is een schitterende locatie, in het hart van de Joodse gemeenschap. Een gedroomde plek." Buiten is plek voor een terras.
Koppert-Van Nieuwkerk plaatste een bericht op Facebook dat ze een nieuwe locatie hadden gevonden. Het adres hield ze nog even geheim totdat alle formaliteiten waren afgerond. "Binnen drie dagen had ik bijna 12.000 volgers," zegt ze terwijl ze haar Facebook-account opent. Blog kreeg ook post binnen. "Gasten vertelden me dat ze nergens een fatsoenlijk broodje konden krijgen."

Ossenworst
De broodjeszaak hanteert hetzelfde concept, met de populaire broodjes ossenworst, warm vlees, de viskoekjes en de kroketjes. Het blijft onder rabbinaal toezicht en handhaaft dezelfde openingstijden.

Maurits Blog, die de zaak samen met zijn vrouw Marjan voorlopig gaat runnen, is dolblij dat hij na negen maanden weer kan beginnen. "Ik mis het babbeltje, de gasten, het geroezemoes, de sfeer en de reuring. Ik mis ook de roddeltjes. Je bent toch een beetje uit de roulatie."

Lees ook: De verhalen over Sal Meijer zijn legendarisch [+]

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden