Broodcontainers tegen ongedierte

De afvalbakken trekken ongedierte aan omdat veel moslims oud brood in de containers gooien. Foto ANP

AMSTERDAM - De zogenoemde broodcontainers blijken een effectief middel tegen overlast van ratten en muizen, omdat ook moslims hun oude brood met een gerust hart in de containers stoppen.

In Geuzenveld-Slotermeer staan her en der afvalbakken waarop met grote letters 'broodcontainer' staat. Het is de bedoeling dat mensen die voorheen hun oude boterhammen op straat uitstrooiden of langs de waterkant dumpten voor de vogels, hun brood daar in stoppen.

En het werkt, want het aantal meldingen van overlast van ratten en muizen in binnentuinen en op balkons is heel sterk afgenomen, zegt Jan Buijs van de GGD. ''Voorheen lagen er complete beschimmelde broden op straat, dat zie je nu nog maar nauwelijks.''

Het stadsdeel heeft een intensieve campagne opgezet om bewoners te wijzen op de gevolgen van het brood op straat, met name op scholen. Daar worden kinderen en ouders gewezen op het ongedierte dat afkomt op het voedsel, waarvan brood in de praktijk het leeuwendeel vormt. ''Het vertellen van dat verhaal is wel essentieel,'' zegt stadsdeelbestuurder Tys de Ruijter (Beheer). Buijs: ''Mensen moeten zich bewust worden dat wij zelf plagen veroorzaken door al dat voedsel op straat, met alle overlast als gevolg. Bovendien is brood en gekookt voedsel ook niet goed voor vogels. Voor eenden zijn kroos en zaden het beste.''

De reden dat een gewone vuilnisbak voor het oude brood niet volstaat, maar speciale containers in het leven zijn geroepen, heeft alles te maken met het feit dat het weggooien van voedsel niet past binnen de islamitische cultuur. Het brood dat in de broodcontainers terecht komt, wordt niet vernietigd, maar gecomposteerd en als mest hergebruikt. Buijs: ''Het brood wordt weer in de kringloop teruggebracht, waar dan weer gezond voedsel van te maken is.''

GroenLinkser De Ruijter kreeg louter positieve reacties van islamitische buurtorganisaties. ''En het lijkt mij in deze consumptiemaatschappij alleen maar goed om afval als nieuwe grondstof in te zetten.'' Volgens De Ruijter zijn de broodcontainers tegenwoordig goed gevuld. Ze staan bij scholen, buurtcentra of huismeestersposten zodat een oogje in het zeil gehouden kan worden en ander afval de toekomstige mest zo min mogelijk vervuilt. 's Nachts staan de bakken binnen.

Intussen bereiden Noord, Oost-Watergraafsmeer en Bos en Lommer ook aparte broodinzameling voor. Buijs: ''Dat zijn niet toevallig stadsdelen waar ook veel moslims wonen, in Oud-Zuid zal dit niet snel nodig zijn. Maar daar zijn het misschien weer ouderen die het leuk vinden om elke dag de duiven te voeren.'' (JOOST ZONNEVELD)

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden