'Bromverbod Rijksmuseum is nu niet meer te missen'

Stadsdeel Zuid heeft maatregelen genomen, zodat er geen twijfel meer kan ontstaan over het feit dat de passage onder het Rijksmuseum voor scooterrijders ­verboden gebied is.

De fietspassage onder het Rijksmuseum Beeld ANP
De fietspassage onder het RijksmuseumBeeld ANP

Maar liefst twee ombudsmannen moesten eraan te pas komen om helderheid te creëren over de on­duidelijke verbodsborden bij het ­tunneltje.

De Amsterdamse Ombudsman kwam in actie, omdat het vermoeden bestond dat veel mensen niet door­hadden dat onder het Rijks­museum een scooterverbod geldt. Bij de Ombudsman Metropool Amsterdam ­waren hierover al meerdere klachten binnengekomen.

Afgelopen week schreef Het Parool over de acht boetes die Pedro Lobaton kreeg, nadat hij in korte tijd acht keer met zijn scooter door de tunel was gereden. Lobaton werd voor meer dan 800 euro bekeurd, maar stelde dat hij niet wist dat in de onderdoorgang een scooterverbod van kracht was.

Makkelijk te missen
De Amsterdamse Ombudsman Arre Zuurmond onderzocht de zaak en concludeerde dat de borden formeel voldoen, maar dat ze voor veel verkeersdeelnemers toch niet duidelijk zijn.

"Het verkeerspunt is zo druk dat veel mensen daar al hun aandacht aan moeten geven. Dan is een bord gauw gemist. De zichtbaarheid van de ­borden is nu vergroot, en aan de stadszijde is een extra bord geplaatst. Ook is de tekst op de borden aan­gepast, waardoor de leesbaarheid is vergroot. Dit helpt op zich wel."

Maximaal vier boetes
Ook is Zuurmond zeer kritisch over de hoge frequentie waarmee boetes voor steeds dezelfde overtreding op de deurmat vallen. Omdat het innen van de boetes een landelijke zaak is, werkt hij hiervoor samen met de Nationale Ombudsman.

"Het is onmogelijk om tussentijds je rijgedrag aan te passen. In het overleg tussen de ombudsmannen, gemeente en het Openbaar Ministerie is dit voorjaar de afspraak gemaakt dat als in korte tijd veel bonnen worden ontvangen voor dezelfde overtreding, het OM kan overgaan tot matiging tot maximaal vier boetes."

Blij met oplossing
In het najaar zullen de ombudsmannen een rondetafelgesprek houden met de gemeente en het OM om het effect van de maatregelen te bespreken.

Lobaton, in het bezit van de Nederlandse nationaliteit, maar afkomstig uit Venezuela, zegt dat de vele boetes zijn vertrouwen in het gerechtelijk systeem hadden aangetast. Hij is blij dat er nu waarschijnlijk een oplossing is gevonden. "In Venezuela zou dit waarschijnlijk anders worden aan­gepakt. Dit maakt me trots op Nederland."

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden