Bromtor

THEODOR HOLMAN

Ineens ging het gisteren over medische ethiek. Mag je over een prins vertellen dat op zijn hersenscan geen schedelbasisfractuur te zien is?

Professor Tulleken, neurochirurg, meende van wel. En ik ben het met hem eens.

Ik herinner me een dialoog, misschien twee jaar geleden, tussen neurochirurg professor Vinken en hartchirurg professor Dunning, die nu beiden zijn overleden. Het betrof een passage in een medisch handboek over de syfilis van ik meen Willem III, die daardoor onvruchtbaar was geworden en dus niet de vader van Wilhelmina kon zijn.

Via de syfilis kwamen we bij de medische ethiek terecht. Vinken zei - en ik herinner me dat nog goed - dat je alles wat een patiënt niet had, rustig kon vertellen zonder medisch-ethische regels te overtreden. Je kon dus zeggen, als je het zeker wist: Holman heeft geen gebroken arm, hij heeft geen last van aarswormen en hij heeft ook geen last van een derde oog. Dunning was het daarmee eens, want door te spreken over zaken die niet bestaan, schaad je ook niemand.

Als ik roep: de majesteit heeft geen tweede hoofd en heeft daaraan ook geen hoofdpijn, overtreed ik geen medisch-ethische regel.

Dit is nu precies wat professor Tulleken heeft gedaan. 'Prins Friso heeft op de scan geen schedelbasisfractuur.' Tulleken had bijvoorbeeld ook kunnen zeggen: 'Friso heeft geen bromtor in zijn hoofd.'

Bij DWDD zei de arts Ben Crul dat Tulleken zich schandelijk had gedragen. Bij Pauw en Witteman wimpelde Tulleken dit terecht weg. Hij had twaalf jaar in een medisch tuchtcollege gezeten en als hij al over de schreef was gegaan, zou hij het wel zien.

Mocht hij voor een medisch tuchtcollege worden gesleept, dan veronderstel ik dat hij zich geen zorgen hoeft te maken. Want niet alleen heeft hij slechts gezegd wat Friso niet mankeerde, hij heeft welbewust verzwegen waaraan Friso mogelijk wél leed. Voordat hij dát met een andere arts besprak, had hij zijn vrouw, een journalist, weggestuurd.

Het zou vreemd zijn als mededelingen over zaken die er niet zijn, worden bestraft. Het is simpel: de majesteit heeft geen griep, mag een arts altijd zeggen. Maar dat de majesteit verkouden is, dient verzwegen te worden. Als de vorstin een arts echter zou verzoeken niet te melden dat haar niets mankeert, moet die arts zwijgen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden