'Brommer vuiler dan vrachtwagen'

UTRECHT - De Fietsersbond wil dat minister Jacqueline Cramer van Milieu maatregelen neemt tegen de uitstoot van ultrafijnstof van brommers.Uit onderzoek van de bond en de Universiteit Utrecht blijkt dat brommers en scooters meer ultrafijnstof uitstoten dan vrachtwagens en twee keer zo veel als een gemiddelde auto.

''Brommers komen nu in de discussie over de uitstoot van fijnstof helemaal niet voor, terwijl ze in het middelpunt van de belangstelling zouden moeten staan'', bevestigt een woordvoerder van de Fietsersbond donderdag een bericht in de Volkskrant over het onderzoek.

In twaalf middelgrote steden maten de onderzoekers de uitstoot die fietsers en automobilisten te verwerken kregen. De fietser krijgt de ultrafijnstof niet alleen binnen als hij wordt gepasseerd door een brommer of vrachtwagen, maar ook als hij naast een dergelijk voertuig staat te wachten bij een stoplicht. Dan kan de concentratie in de lucht tien keer zo groot worden.

Automobilisten krijgen een twee keer zo hoge concentratie van de uitstoot te verwerken, omdat zij in een afgesloten ruimte zitten en de ultrafijnstof niet verwaait. De fietsers krijgen in verhouding echter evenveel binnen, omdat ze dieper ademhalen.

Desondanks constateert de Fietsersbond opgelucht dat fietsen toch nog gezonder is dan autorijden. ''Fietsen is niet alleen een oefening voor de longen, maar ook voor het hart, de spieren, het hele lichaam'', zegt de woordvoerder.

Het onderzoek naar de concentratie van ultrafijnstof voor fietsers is onderdeel van het onderzoek Fietsbalans. Daarbij vergelijkt de bond in twintig steden ook andere aspecten waarmee fietsers en automobilisten te maken krijgen, zoals snelheid en het wegdek. Aan het eind van het jaar moet dat leiden tot de verkiezing van de beste fietsstad van Nederland. (ANP)

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden