Broertje van de tijgermug aangetroffen in Lelystad

De Aedes flavopictus is aangetroffen in een muggenval in de gemeente Lelystad. Het gaat om één exemplaar en de NVWA heeft geen idee hoe die mug hier is gekomen. Het is de eerste keer dat deze mug buiten zijn natuurlijke verspreidingsgebied (Japan en Korea) is aangetroffen.

Een laborant onderzoekt de mug. Beeld NVWA
Een laborant onderzoekt de mug.Beeld NVWA

De Aedes flavopictus is een exotische mug die lijkt op de Aziatische tijgermug (de Aedes albopictus). Voor leken is de mug bijna niet te herkennen. “Mensen denken dat de tijgermug een hele grote mug is, maar hij is juist erg klein. Het opvallende aan die mug is dat hij overdag steekt,” zegt Tjitte Mastenbroek, woordvoerder van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA). “In de literatuur hebben we geen voorbeelden van andere landen waar deze mug is aangetroffen buiten Japan en Korea.”

De overheidsinstantie neemt naar aanleiding van deze vondst dezelfde maatregelen die ook genomen worden bij het aantreffen van de Aziatische tijgermug. Dit betekent dat bij het betreffende bedrijf en in de directe omgeving alle volwassen (exotische) muggen worden bestreden. Verder worden op en rond de locatie geschikte muggenbroedplaatsen verwijderd of behandeld met een larvendodend middel.

Gebruikte banden

Het is niet bekend hoe de Aedes flavopictus in Nederland terecht is gekomen. Dit wordt nader onderzocht. “Het was het enige exotische exemplaar tussen de inheemse muggen die in de val beland waren,” zegt Mastenbroek.

De muggenvallen staan in de buurt van bedrijven in Lelystad waarvan bekend is dat er risico’s zijn wat betreft invasieve insecten. Van andere exotische muggen is bekend dat zij Nederland kunnen bereiken via internationale transporten van bijvoorbeeld gebruikte banden en bamboeplantjes (Lucky Bamboo). Mastenbroek: “We maken niet bekend bij welk bedrijf of welk soort bedrijf de mug is aangetroffen.”

In 2012 is in de omgeving van Lelystad voor het eerst in Nederland een Aziatische bosmug (de Aedes japonicus) gevangen. Bij vervolgonderzoek in Flevoland zijn honderden exemplaren in Lelystad gevonden. Ook zijn in Zeewolde muggen aangetroffen. In Flevoland wordt op verschillende plaatsten actief naar deze muggen gezocht. Daarnaast werden in de afgelopen jaren bij verschillende bandenbedrijven in Flevoland tijgermuggen gevonden.

Ziektekiemen

Alleen steekmuggen die besmet zijn geraakt met ziektekiemen kunnen mensen ziek maken. Als bepaalde exotische muggen zich hier zouden vestigen, dan zouden ze eventueel ziektes zoals knokkelkoorts (dengue) en chikungunya kunnen overbrengen, bijvoorbeeld van reizigers die deze ziekten mogelijk meenemen. Op dit moment komen in Nederland geen ziekten voor die door muggen worden overgebracht.  De Aedes flavopictus is voor zover bekend ook niet betrokken bij een muggenoverdraagbare infectieziekteuitbraak.

De overheid wil voorkomen dat invasieve exotische muggen die mogelijk ziektekiemen kunnen overbrengen zich hier vestigen. Om de introductie van exotische muggen te monitoren staan er daarom muggenvallen op (lucht)havens, in veilinghallen en op risicobedrijven. Als de NVWA bij deze monitoring exotische muggen aantreft, worden deze bestreden.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden