Broers T. in wapenzaak Loosdrecht krijgen zes jaar

De Loosdrechtse broers Peter en Frank T., geen onbekenden in het Amsterdamse criminele milieu, zijn veroordeeld tot een gevangenisstraf van zes jaar voor wapenhandel en bezit van zes kilo cocaine. In hun Loosdrechtse villa werd een arsenaal wapens gevonden, waaronder achttien automatische geweren en 36 handgranaten. De derde broer, Richard T. is verminderd toerekeningsvatbaar en krijgt 8 maanden cel.

Maarten van Dun
De gevonden partij wapens. Er lagen onder meer zeventien kalasjnikovs, zeven handvuurwapens en 36 handgranaten. Beeld anp
De gevonden partij wapens. Er lagen onder meer zeventien kalasjnikovs, zeven handvuurwapens en 36 handgranaten.Beeld anp

Het OM had acht jaar cel geëist tegen Peter T. en Frank T. De derde broer, Richard T. is verminderd toerekeningsvatbaar en krijgt 8 maanden cel. Hij werd al eerder vrijgelaten.

Peter T. (51) en Frank T. (45) werden op 9 december vorig jaar vlakbij Ouderkerk aan de Amstel aangehouden in een auto met een kilo cocaïne, twee pistolen en een hoeveelheid munitie. Een derde man, een kennis van de broers T., werd ook gearresteerd. Peter T. was in Zuidoost omdat hij naar eigen zeggen 'probleemoplosser' is in de cocaïnehandel. Hij zegt dat hij probeerde een verloren geraakte partij drugs op te sporen. Zijn broer zou hem daarbij hebben geholpen.

Toen de politie na de aanhouding huiszoeking verrichtte in het ouderlijk huis van de broers, werd daar een enorm arsenaal aan wapens gevonden: 18 automatische geweren, veelal van Oost-Europese en Chinese makelij, 36 handgranaten die op scherp stonden, een karabijn, pistolen en duizenden stuks munitie. In het huis werd nog eens vijf kilo cocaïne aangetroffen. In de woning was ook de 50-jarige broer Richard T. aanwezig. De broers, die in Hilversum ook wel bekend staan als de Daltons, zijn gezamenlijk eigenaar van het huis na het overlijden van hun ouders.

Wapentuig
Voor Peter T. was het niet de eerste keer dat hij met wapens in verband werd gebracht: hij kreeg in 2009 ook al zes jaar cel voor wapenhandel. In het Passage-proces, dat draait om liquidaties in de Amsterdamse onderwereld, bleek dat T. contact had met wapenhandelaar Sjaak Burger.

Volgens de broers was de wapenverzameling van hun overleden vader en waren zij niet op de hoogte van een groot deel van het wapentuig, dat op de zolder en in de schuur van het huis lag opgeslagen. Dat er wapens op zolder lagen die aantoonbaar door Peter T. waren gekocht, deed daar volgens zijn raadsman Louis de Leon niets aan af: het was immers goed mogelijk dat de moeder van de broers die wapens op zolder had verstopt tijdens de eerdere verdenkingen tegen Peter T.

Maar de enorme wapenvoorraad was volgens de rechter wel degelijk bedoeld om te worden verhandeld: 'door het grote aantal kan het wapentuig worden aangemerkt als geschikt voor verdere verspreiding.' Dat een wapen dat door Peter T. was gekocht werd gebruikt bij een dodelijke schietpartij zag de rechtbank niet als bewijs voor de wapenhandel: mogelijk had hij dat wapen immers al tijdens zijn eerdere misdrijven verkocht.

Open en bloot
De officier van justitie vroeg vrijspraak voor een deel van de wapens, omdat niet kon worden bewezen dat de broers overal in huis en in de schuur rondliepen. De rechtbank achtte dat wél bewezen: de wapens lagen zo open en bloot in huis dat de broers ze moeten hebben gezien.

Hoewel de rechtbank het niet onaannemelijk vindt dat de vader een deel van de wapens verzamelde, betekende dat niet dat de broers daarmee geen schuld hadden. 'Nu verdachte en zijn broers wisten van de gewoonte van hun vader om wapens aanwezig te hebben, had het op hun weg gelegen om na diens overlijden, de woning te controleren op de aanwezigheid van wapens en deze in te leveren.'

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden