Broer van Endstra moet garage uit

AMSTERDAM - De broer van de geliquideerde vastgoedbaas Willem Endstra mag niet langer parkeren in een garage aan de Minervalaan 88 in Amsterdam.Dit eist de eigenaar van de garage, Museum Vastgoed Groep in een kort geding bij de Amsterdamse rechtbank. De zaak zou vandaag dienen, maar is op het laatste moment verplaatst.

Museum Vastgoed wil dat de parkeergarage, die in 2006 door justitie werd onderzocht omdat er lijken zouden zijn ingemetseld, wordt ontruimd. De garage in de kelder van het pand werd eerder gebruikt door Willem Endstra en zijn zakenpartner Klaas Hummel, toen ze beiden aandeelhouder waren van Museum Vastgoed Groep.

Volgens het bedrijf is na de dood van Endstra, in mei 2004, met Hummel afgesproken dat de erven Endstra de garage gratis konden blijven gebruiken totdat er een huurder zou zijn gevonden. Endstra's broer Haico valt niet onder deze regeling, meent Museum Vastgoed Groep.

Daarnaast heeft het bedrijf 'de indruk dat de parkeergarage door steeds meer onbevoegden wordt gebruikt' en is er een gegadigde om de garage te huren. Museum Vastgoed ontkent dat er een afspraak is die de parkeerders het recht geeft hun auto te stallen.

Volgens Hans Koets, advocaat van Haico Endstra, is het geding uitgesteld omdat de partijen in overleg zijn. Koets en ook advocaat H. van Olden van Museum Vastgoed willen niet meer kwijt over de zaak.

De garage kwam in mei 2006 in het nieuws toen justitie het pand onderzocht omdat achter een wand twee lijken zouden zijn verstopt. De tip kwam van het tv-programma Bureau Misdaad van John van den Heuvel. Willem Holleeder zou volgens Van den Heuvel een deel van de garage hebben gehuurd.

Van den Heuvel zei een anonieme getuige te hebben gesproken, die zegt de aannemer te kennen die de dubbele wand heeft gebouwd. Holleeder zou hiertoe opdracht hebben gegeven. Het klusje moest in de nachtelijke uren worden geklaard en er moest genoeg ruimte zijn om iemand in te verbergen. Op zeker moment, aldus de getuige, moest de aannemer de garagebox verlaten. Twee mannen sleepten toen twee ' pakketten' naar binnen. Vervolgens kon de muur worden afgemetseld. Er zijn echter nooit lijken gevonden.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden