Broer kroongetuige liquidaties doodgeschoten bij NDSM-werf

Met een brutale actie is donderdagochtend in Amsterdam-Noord de broer van de vrijdag gepresenteerde kroongetuige Nabil B. doodgeschoten.

Maarten van Dun en Paul Vugts
null Beeld ANP
Beeld ANP

Onbekenden openden het vuur op deze Reduan (41) bij zijn beletteringsbedrijf aan de tt. Melissaweg.

De schutter zou zich donderdagochtend hebben voorgedaan als sollicitant, waarna tijdens het gesprek het vuur werd geopend. Om de hoek op de tt. Vasumweg trof de politie een auto aan die vermoedelijk door de daders als vluchtwagen is gebruikt.

Vader van jonge kinderen
Voor zover bekend was de nu doodgeschoten Reduan zelf op geen enkele manier actief in de onderwereld. Hij was vader van jonge kinderen.

De moord volgt zes dagen nadat justitie had bekendgemaakt dat Reduan's broer Nabil (30) kroongetuige was geworden.

Sinds december legt hij verklaringen af over de uitvoerders en opdrachtgevers van meerdere liquidaties in het Utrechts-Amsterdamse criminele milieu.

Nabil B. was zelf betrokken bij de voorbereiding van zeker één liquidatie in Utrecht-Overvecht. Hij observeerde een doelwit en leverde een auto. De schutters schoten de verkeerde dood: een vriend van B.. Uit 'gewetensnood' zegt hij kroongetuige te zijn geworden.

'Iedereen gaat slapen'
Sinds bekend is geworden dat hij is overgelopen naar justitie, gaan in het criminele milieu hardnekkige geruchten dat zijn familieleden zullen worden vermoord uit wraak. Voordat hij de stap naar justitie zette, was hij zelf al ernstig bedreigd. Er is onder meer gezegd dat 'iedereen van hem zou gaan slapen' (worden vermoord) als hij zou praten.

Justitie had juist benadrukt dat de afspraken met B. aantonen dat er wel degelijk een mogelijkheid is om te ontsnappen aan het criminele milieu.

De mogelijke vluchtauto. Beeld anp
De mogelijke vluchtauto.Beeld anp

In zijn verklaringen wijst B. criminelen Ridouan Taghi en Saïd Razzouki aan als opdrachtgevers van een reeks onderwereldmoorden. Bij een aantal van die moorden werden bij vergissing onschuldige mensen doodgeschoten.

Taghi en Razzouki zijn op grond van de verklaringen van B. op de Nationale Opsporingslijst geplaatst.

Biecht
Ook de Marokkaanse opsporingsdiensten zijn naar hen op zoek, omdat zij betrokken zouden zijn bij de moord op een student geneeskunde in Marrakech. Toen was een andere Nederlands-Marokkaanse crimineel het doelwit.

Dat B.'s broer zes dagen na het bekend worden van zijn biecht is geliquideerd, wordt gezien als een bewijs van de slagkracht van de daders. Wie achter de liquidatie zit, staat nog niet vast. Het rechercheonderzoek is nog pril.

Opschudding
Dat een broer van een hagelnieuwe kroongetuige kon worden vermoord, zal naar verwachting tot grote opschudding leiden, ook in de politiek.

Aan de hand van zijn overeenkomst moet de bescherming van de spijtoptant tot in de puntjes geregeld zijn. De directe familie van een kroongetuige krijgt via het Stelsel Bewaken en Beveiligen ook bescherming aangeboden van de overheid. In elk arrondissement waar zo'n familielid verblijft, valt dat onder de verantwoordelijkheid van de hoofdofficier van justitie.

Beperkt maatregelen
Het ziet er sterk naar uit dat Reduan bescherming heeft afgeslagen. Hij ging gewoon naar zijn bedrijf, waarvan breed bekend was dat hij daar zou kunnen verschijnen. Hoe het met de rest van de familie tot donderdagochtend was, is niet bekend.

Het Openbaar Ministerie laat zojuist weten dat 'met de familie uitvoerig gesprekken zijn gevoerd.' "In die gesprekken ging het over de risico's die zij liepen en de veiligheidsmaatregelen die genomen konden worden. Reduan wilde slechts beperkt van die maatregelen gebruikmaken, liet hij toen weten. De maatregelen die we konden nemen, zijn ook getroffen," zegt het OM.

Het ligt voor de hand dat de veiligheidsmaatregelen die vervolgens zijn getroffen veel minder stringent waren dan het Openbaar Ministerie graag had gezien. De woordvoerder van het OM laat weten 'geschokt' te zijn. "We leven mee met de familie."

Lees verder: 7 vragen over de moord op Reduan B. beantwoord

null Beeld anp
Beeld anp

Tip Het Parool

Heb je een nieuwstip of nieuwsfoto? Voeg ons toe op Whatsapp. Liever mailen of anoniem tippen? Bekijk hier hoe dat kan.

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden