Broer Gerry Adams geeft zich aan

Sinn Feinleider Gerry Adams. Foto EPA Beeld
Sinn Feinleider Gerry Adams. Foto EPA

DUBLIN - Een broer van Sinn Feinleider Gerry Adams heeft zichzelf aangegeven in verband met beschuldigingen van seksueel misbruik van zijn dochter. Liam Adams deed dit na een oproep van Gerry Adams.

Liam zou zijn dochter Aine Tyrell (36) als kind misbruikt hebben. Hij werd dinsdag enkele uren verhoord op het politiebureau in de Ierse plaats Sligo. Hij houdt zich beschikbaar voor meer verhoren.

De zaak kwam vrijdag aan het licht toen dochter Tyrell in een interview op tv haar vader betichtte van seksueel misbruik.

Gerry Adams, Noord-Iers parlementariër, is door de kwestie onder druk komen te staan. Hij zou in de jaren tachtig al hebben geweten van de beschuldigingen tegen Liam.

Adams is de leider van Sinn Fein, de partij die streeft naar aansluiting van Noord-Ierland bij Ierland. Sinn Fein is de politieke tak van het Ierse Republikeins Leger (IRA).

Sinds de jaren tachtig werkte Liam op enkele plekken met kinderen en jongeren. Gerry Adams heeft toegegeven dat hij meer had moeten doen om te voorkomen dat zijn broer met kinderen werkte.

Liams dochter Aine meldde zich al in 1987 met haar moeder bij de politie met de beschuldiging van misbruik, maar onder druk van onbekenden liet ze de aanklacht toen vallen. Mogelijk dat de IRA achter de intrekking van haar beschuldiging zat.

In het verleden riep Adams zelf zijn aanhangers op niet naar de toen de door protestanten overheerste Noord-Ierse politie te stappen. De IRA schoot verkrachters en kindermisbruikers binnen haar gelederen dood. Mede omdat deze daden hen kwetsbaar maakten voor druk van de Britten om de 'eigen mensen' te verraden.

Door de affaire heeft Gerry Adams dit weekeinde ook onthuld dat zijn vader zich schuldig heeft gemaakt aan 'seksueel, lichamelijk en emotioneel misbruik' bij een aantal van zijn negen broers en zussen.

Gerry Adams, die pas op vijftigjarige leeftijd achter het misbruik kwam, zei zich niet te kunnen herinneren dat hij zelf was misbruikt.

In een emotioneel radio-interview vertelde Adams ook over de dubbele gevoelens die hij had bij de begrafenis van zijn vader, een bekende IRA-strijder ten tijde van de Troubles. ''Ik wilde niet dat hij in de Ierse driekleur werd begraven. Hij had de vlag besmeurd, maar de rest van de familie wilde het misbruik nog geheim houden.'' (HET PAROOL)

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden