Plus

Broekzakgesprek loopt uit op politiek drama voor wethouder

Een onverwacht telefoongesprek, een tekst over rode oortjes, een journalist die aan de bel trekt en weg is Tjeerd Herrema als wethouder van Almere.

Marc Kruyswijk
'Ik kon mij niet verdedigen,' zegt Herrema. Beeld Eva Plevier
'Ik kon mij niet verdedigen,' zegt Herrema.Beeld Eva Plevier

Er hebben zich 'géén seksuele handelingen' afgespeeld op een toilet van het stadhuis van Almere op de late avond van maandag 4 juni, zegt de donderdagavond afgetreden wethouder Tjeerd Herrema.

"Wat een journalist van Almere Deze Week die avond in de 11 seconden die het broekzakgesprek duurde, dénkt te hebben gehoord klopt niet. Ik heb het niet gedaan."

Pijnlijk
Herrema heeft het gevoel ineens in een film terecht te zijn gekomen. "Ik vind het pijnlijk dat ik kennelijk tijdens een toiletbezoek per ongeluk heb gebeld met een journalist met wie ik alleen maar zakelijk weleens contact heb."

"Ik ben tijdens een fractievergadering rond 23.00 uur 's avonds anderhalve minuut naar de wc geweest. Vlak daarvoor had ik nog een gesprek gevoerd met een partijgenoot, waarschijnlijk stond het belscherm nog open en heb ik het aangetikt. De journalist heeft mij vervolgens gehoord."

Aanvankelijk was er niets aan de hand, zegt Herrema vrijdagochtend. Volgens hem sprak de journalist hem de dag erna aan op wat hij dacht te hebben gehoord, waarna Herrema zich zegt bewust te zijn geworden van het broekzakgesprek.

"De heftigheid van het door hem beleefde geluid was hem niet duidelijk. Maar hij zei: let de volgende keer een beetje op. Ik zei: dat zal ik doen, het zal niet meer gebeuren."

"Daar voegde ik nog aan toe dat ik hoopte dat hij er geen rode oortjes van had gekregen, maar ik bedoelde dat in de zin dat hij iets had gehoord dat niet voor hem was bedoeld: een normaal toiletbezoek. Er was niets aan de hand, de journalist accepteerde het. Prima, dacht ik."

Seksuele handelingen
Volgens Herrema sloeg een dag later de houding van Almere Deze Week om als een blad aan een boom. "De hoofdredacteur ging zich ermee bemoeien en opeens werd het een belangrijk punt en zou ik mij hebben schuldig gemaakt aan seksuele handelingen. Ze zeiden er een groot artikel over te willen schrijven, omdat mijn reactie intimiderend en onbetamelijk zou zijn."

Journalist Marcel Beijer van het weekblad zegt aanvankelijk te zijn uitgegaan van een pijnlijke fout van Herrema. "Maar de week ervoor stuurde hij mij ook al seksueel getinte berichtjes. Het mij onbekende woord cymbub en een aantal emoji's. Ik heb het uitgezocht en waarschijnlijk bedoelde hij cumbub, een seksuele handeling. Toen hij een week later vervolgens begon over die rode oortjes voelde ik mij gepiepeld. En een dag later stuurde hij mij, na een gesprek waarbij onder meer ook de burgemeester en de gemeentesecretaris aanwezig waren, wéér een berichtje met een verwijzing naar dat eerdere seksueel getinte bericht. Daaruit bleek dat hij de zaak allesbehalve serieus nam."

Toen ging het razendsnel, zegt Herrema. De politiek haakte aan en binnen enkele dagen werd het toiletbezoek reden voor een motie van afkeuring, al snel gevolgd door een motie van wantrouwen. Daarop besloot hij de handdoek in de ring te gooien en af te treden als wethouder.

Geluid is weg
Is dat niet veel te snel? "Een beschuldiging van seksuele intimidatie is misschien wel een van de zwaarste beschuldigingen die je als bestuurder kan meemaken. Ik kon mij niet verdedigen. Geloof mij: ik ben hier kapot van."

Herrema zegt geen andere mogelijkheid te hebben gezien. Hij is kwaad en verontrust over wat hem nu overkomt. "Het is één gesprek, waarvan geen opname bestaat. Het geluid is weg. De journalist heeft het anders geïnterpreteerd, maar hij, en de politieke partijen die daar blind in zijn meegegaan, staan niet open. Niemand hoeft mij te geloven, maar wacht dan in ieder geval deugdelijk onderzoek af."

Lees ook: Tjeerd Herrema moet nog beginnen in Almere, maar nu al onder vuur PVV

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden